Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Vrednost evra prema američkom dolaru pala je protekle nedelje nakon obnovljenih spekulacija o pooštravanju monetarne politike u SAD.

Na svetskim valutnim tržištima evro je u petak koštao 1,1224 dolara što je za 2,5 odsto niža cena nego na početku meseca. Ipak, od početka godine evro je prema američkoj valuti na dobitku 4 odsto.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najznačajnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,8 odsto, a u posljednje tri sedmice oko 2,4 odsto.

Rast vrednosti dolara prema glavnim svetskim valutama posledica je nagoveštaja iz američke centralne banke da je uskoro moguće povećanje kamatnih stopa.

Zapisnik sa aprilskog sastanka pokazao je da mnogi zvaničnici Fed-a smatraju da bi se kamate mogle povećati već u junu, ako podaci pokažu da se rast privrede u drugom kvartalu ubrzava, a inflacija kreće prema ciljanom nivou od 2 odsto.

Svi poslednji podaci ukazuju upravo na to; da inflacija postepeno raste, a da se najveća svetska ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Nakon objavljivanja zapisnika Fed-a, 34 odsto investitora je mišljenja da bi Federalne rezerve mogle povećati kamatne stope već u junu, dok ih je pre toga to smatralo samo 15 odsto. Više od 50 odsto ulagača veruje da bi kamate mogle biti povećane u julu.

Iz zapisnika se zaključuje da je Fed oprezan i po pitanju spoljnih faktora, uključujući i referendum u Velikoj Britaniji i mogućnost da Britanci glasaju za izlazak iz Evropske unije.

Neki analitičari smatraju da bi Fed, na sastanku koji će se održati nedelju dana pre referenduma u V.Britaniji, mogao odložiti odluku o podizanju kamata zbog straha po stabilnost svetskih tržišta ukoliko se Britanci odluče da napuste EU.

Pre objavljivanja zapisnika u četvrtak, većina analitičara je smatrala da je povećanje kamata moguće tek na jesen.

“Većinu dobitaka dolar je stekao nakon objavljivanja zapisnika Fed-a. Čini se da se smanjuje razlika između onoga što Fed govori i onoga što čini”, kaže Alfonso Esparza, strateg u firmi “Oanda”, koji veruje da bi do povećanja kamata moglo doći ranije nego se očekuje.

Izvor:Agencije
Previous Ekonomija zabave, zanemarena grana turizma
Next Samit G7: Neophodne efikasne mere za ublažavanje rastuće globalne neizvesnosti

You might also like

Berza

Ubrzana inflacija u SAD podstakla tražnju za plemenitim metalima

Slabiji dolar i strah od ubrzane inflacije u SAD povećali su apetite investitora za plemenitim metalima, koji su oduvek bili zaštita od inflacije.

Tema dana

Počela uknjižba nekretnina kod javnog beležnika

Od 1. jula građani su u mogućnosti da prilikom kupovanja nepokretnosti – stana, placa, zemljišta, kod javnog beležnika uknjiže svoju nekretninu i uvedu je u poresku evidenciju na licu mesta,

Svetske berze

Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijim izveštajima o zaposlenosti u SAD-u, što je po procenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u septembru mogao podići kamatne