Australijski mediji: Srpski jadarit za budućnost Rio Tinta

Australijski mediji: Srpski jadarit za budućnost Rio Tinta

Tražeći borne minerale “Rio Tinto” je u severozapadnom delu Srbije, u mestu koje se zove Jadar, slučajno otkrio srpski kriptonit koji bi mogao da donese ogromno bogatstvo kompaniji, pišu australijske novine.

“Jadarit hrani budućnost Rio Tinta u proizvodnji litijumskih baterija”, (“Jadarite feeds Rio Tinto’s lithium battery-powered future”) naslov je teksta na portalu Australijski poslovni pregled o jadaritu, koji je nazvan i srpski kriptonit zbog sastava identičnog sastavu minerala iz filmova o Supermenu.

Britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“ otkrila je 2007. nalazište jadarita sasvim slučajno, dok su u Srbiji tražili borne minerale. Koliko su im namere ozbiljne pokazuje podatak da su dosad uložili više od 60 miliona dolara u istraživanje nalazišta koje po procenama vredi 10 milijardi evra.

Kompanija veruje da se u zoni Jadra nalazi oko 114,6 miliona tona jadarita sa oko 1,8 odsto litijum-oksida, što bi zadovoljilo čak 20 odsto svetskih potreba za litijumom. Litijum se prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni i koristi se u proizvodnji baterija.

Upravo to australijski portal navodi kao glavni adut “Rio Tinta” za sticanje bogatstva. Te baterije se, naime, između ostalog koriste u električnim automobilima, kojima se predviđa sve masovnija proizvodnja.

Izvor: Agencije/Blic

Previous Rusija predložila SAD zajedničke vojne akcije u Siriji, Pentagon odbio predlog
Next Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

You might also like

Najvažnije vesti

Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije

Rusija je počela povlačenje vojne opreme iz Sirije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Kompanije

Izvoz IT usluga u prošloj godini vredeo 740 miliona evra

Podaci koje je Politika dobila od NBS pokazuju da je izvoz kompjuterskih usluga u 2016. vredeo 740 miliona evra a trgovinski saldo bio je u plusu 407 miliona evra.

IT

Samsung razmatra otvaranje fabrike u SAD-u

Samsung navodno razmišlja da izgradi novo proizvodno postrojenje u SAD za kućne uređaje, što bi moglo biti odgovor na pretnju predsednika SAD Donalda Trampa oko dodatnih taksi na proizvode proizvedene