Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

Za nas je najvažnije da vlada poštuje rok i da 31. maja skine zaštitu od poverilaca za 10 preostalih preduzeća u restrukturiranju, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen.

“Naša pretpostavka je da rok neće biti promenjen, a to je najvažnija stvar, da vlada poštuje rok koji je postavila i da podigne štit za 10 preostalih kompanija, budući da je njih šest na neki način rešeno u prošloj godini”, rekao je Verheijen juče u izjavi Tanjugu.

On je naveo da je problem ovih preduzeća komplikovan, ali i da je primetan trud nadležnih da se taj problem reši.

“Postoji trud da se nađe rešenje i za RTB Bor, Galeniku, Resavicu, Petrohemiju… Znamo da vlada pregovara za bar tri od tih kompanija. Iako mi nismo umešani u rešavanje tog problema, voleli bi da se nađe rešenje i to takvo da ova preduzeća ne odu u stečaj kad poverioci počnu da naplaćuju svoja potraživanja”, objasnio je on.

Idealno bi bilo, kako je rekao, da rešenje vodi do privatizacije ili bar da se primeni ugovor o menadžmentu kombinovan sa UPPR-om (Unapred pripremljen plan reorganizacije).

“To je verovatno i najviše što može da se dobije od ovih kompanija u ovom trenutku”, smatra Verheijen dodajući da se mora voditi računa da sve ide svojim tokom, tako da od 31. maja može da se izbegne stečaj za većinu tih firmi, a naročito njihovo neorganizovano guranje u bankrot.

Upitan za preduzeće koje je premijer Aleksandar Vučić više puta izdvojio kao najveći problem – RTB Bor, on je rekao da izveštaj još nije završen, pa nema uvid u to kako je zamišljeno da rudnik radi.

“Ima nekoliko problema vezano za RTB Bor. Recimo, kada je reč o topionici, ima problema vezano za snabdevenost, pa je pitanje ima li dovoljno zlata za snabdevanje topionice. Deo problema, s druge strane, vezan je za zaštitu životne sredine”, objasnio je on dodajući da postoji zabrinutost oko funkcionisanja rudnika.

Verheijen je ocenio da bi i za ovo preduzeće, u ovakvoj situaciji, idealan ishod bio ugovor o profesionalnom menadžmentu, praćen UPPR-om.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte
Next Miroslav Radaković: Za dobrog trgovca nema lošeg vremena

You might also like

Transport 0 Comments

Air Serbia objavila posebnu ponudu za Dan zaljubljenih

Kompanija Air Serbia objavila je posebnu ponudu za Dan zaljubljenih “Putujte zajedno”, pružajući svojim putnicima mogućnost da zajedno otputuju na neku od brojih zanimljivih destinacija.

Kompanije 0 Comments

Poništeno 323 državna tendera, vrednost nabavki 23,3 milijarde dinara

Za sedam meseci ove godine, komisija koja kontroliše javne nabavke u Srbiji poništila je 323 tendera za nabavke roba i usluga u vrednosti 23,3 milijarade dinara, piše Blic.

Kompanije 0 Comments

Evropske banke povukle iz Britanije 350 milijardi evra

Evropske banke povukle su iz aktiva Velike Britanije sumu od 350 milijardi evra od juna 2016. godine, nakon odluke o Brexitu, piše Financial Times pozivajući se na zvaničnu statistiku Evropske

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply