Evropske berze: Lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržišta

Evropske berze: Lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržišta

Cene akcija na evropskim berzama u petak su zabeležile najveće jednodnevne dobitke u poslednjih mesec dana, a među najvećim dobitnicima su akcije u energetskom i rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte i sirovina.

Panevropski indeks Stoxx 600 u petak je porastao 1,2 odsto, na 338,01 poen, dok je na nedeljnom nivou u dobitku 1 odsto.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 danas je porastao 1,70 odsto, na 6156,32 poena, nemački DAX 1,23 odsto, na 9916,02 poena, a francuski CAC40 je ojačao 1,67 odsto, na 4353,90 poena.

Snažne dobitke zabeležile su akcije na tržištima Južne Evrope. Grčki ASE ojačao je 2,8 odsto, italijanski FTSE MIB 1,52 odsto. Indeks berze u Madridu IBEX35 porastao je 1,11 odsto.

Evropske akcije juče su pale, najviše u dve nedelje, nakon što se iz zapisnika sa aprilskog sastanka zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) dalo naslutiti da bi centralna banka SAD već sledećeg meseca mogla povećati referentnu kamatu.

Uprkos neizvesnosti na tržištima kraj trgovačke nedelje doneo je mirniju atmosferu.

“Nakon gubitaka u poslednjih nekoliko dana, lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržište”, kaže za Bloomberg broker u Equinet Bank, Thorsten Engelmann . “Izgleda da će tržišta biti u stanju da se nose sa američkim podizanjem kamata, a sledeća nedelja bi trebala biti mirnija i zato što je završena sezona poslovnih izveštaja”, kaže Engelmann.

Cene nafte do popodnevnih sati bile su u dobitku 0,7 odsto u odnosu na juče i kretale su se oko 49 dolara po barelu. Tokom nedelje cene nafte su porasle oko 5 odsto.

Pozitivno na evropske berze utiče i slabljenje evra prema dolaru jer zbog toga raste cenovna konkurentnost evropskih proizvoda na inostranim tržištima, što bi trebalo pozitivno uticati na prihode velikih evropskih izvoznika. Vrednost dolara, naprotiv, raste zbog mogućeg pooštravanja monetarne politike američke centralne banke, dok druge svetske centralne banke najavljuju dodatno labavljenje.

U odnosu na evro, američka valuta danas je oslabila 0,14 odsto, na 1,1219 dolara, ali je na nedeljnom nivou dolar prema evru ojačao oko 0,7 odsto.

Zlato je na putu da zabeleži svoj drugi nedeljni gubitak. Nakon što mu je cena u protekloj nedelji pala za 1,7 odsto, zlato je u ovoj nedelji pojeftinilo dodatnih 1,6 odsto, na oko 1.253 dolara za uncu. Ipak, zlato je od početka godine na dobitku oko 17 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Srbija: Predstavljen Mundio mobile, novi virtuelni mobilni operater
Next Rusija predložila SAD zajedničke vojne akcije u Siriji, Pentagon odbio predlog

You might also like

Berza

Barclays upozorava investitore na nastupajuću recesiju

Britanska multinacionalna finansijska kuća Barclays snizila je prognoze za dve kompanije listirane na Londonskoj berzi zbog nastupajućeg perioda recesije i nestabilnosti u Velikoj Britaniji.

Berza

Dinar stabilan prema evru, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 122,8650 dinara za evro.

Berza

Dinar ojačao, kurs 119,21 dinara za evro

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 119,2134 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone, objavila