Da li je Microsoft napravio grešku prodavanjem Nokie?

Da li je Microsoft napravio grešku prodavanjem Nokie?

Veliku sumu novca izgubio je Microsoft prodavši Nokiu, a novi vlasnik legendarnog brenda ima velike planove za Nokiu.

Microsoft je svoj biznis s jeftinim telefonima, koji je preuzeo od Nokije 2013. godine, prodao kompanijama FIH Mobile, filijali Foxconna, i HMD Globalu za 350 miliona dolara, saopšteno je iz kompanije

Prema uslovima sporazuma, 4.500 radnika preseliće se u FIH Mobile, a Microsoft predaje sva prava na korišćenje brenda Nokija, softver, servise i ugovore s dobavljačima.

Iz Microsofta su poručili da će nastaviti da razvijaju Windows 10 i da obezbeđuju podršku za pametne telefone Lumia kao i Windows phone uređaje svojih partnera poput Alkatela, HP-a i Trinityja.

Prodaja Nokije usledila je nakon godinu dana, tokom koje je kompanija lagano smanjivala svoje poslovne aktivnosti povezane s verovatno jednom od kontroverznijih Microsoftovih poslovnih odluka.

foto: hdwallpapersnews.com

foto: hdwallpapersnews.com

Kontroverzna poslovna odluka

Naime, preuzimanje Nokijog biznisa za 7,6 milijardi dolara bila je jedna od poslednjih poteza bivšeg izvršnog direktora Steve Ballmera, podstaknuta delimično i time što je Nokija je bila jedna od retkih telefonskih brendova na Windows 10 operativnom sistemu, što se kasnije pokazalo kao popriličan promašaj u tom je trenutku Nokija i dalje bila jedna od vodećih proizvođača jeftinih mobilnih uređaja, ali ovaj biznis se nikako nije mogao uklopiti u Microsoftovu mobilnu strategiju.

Sadašnji direktor Satya Nadella sproveo je 2014. žestoko restrukturiranje Nokije, otpušteno je 18.000 ljudi, a godinu dana kasnije, broj zaposlenih je smanjen za dodatnih 7.800 zaposlenih. Ipak, ni to nije donelo očekivane rezultate, a Microsoft je u poslednjem kvartalu prodao svega 2.3 miliona Lumia, odnosno drastičnih 73 odsto manje od 8.600.000 koliko je prodato u istom periodu prošle godine.

Idu na kartu snažnog brenda

Sada će navodno, novoosnovana kompanija HMD Global, da oživi Nokiju i vrati njihove mobilne telefone i tablete na globalno tržište. Sedište kompanije HMD Global nalazi se u Helsinkiju, a na njenom čelu je bivši Nokijin direktor i šef divizije jeftinih telefona u Microsoftu Arto Nummela.

“Bićemo potpuno fokusirani na stvaranje linije mobilnih telefona i tableta s Nokijinim brendom, za koje smo sigurni da će naići na dobar prijem kod kupaca”, rekao je Nummela.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram/B92
Previous Srbiji povećan rejting iz visokorizične u zemlju umerenog rizika
Next Beogradska berza: Solidno trgovanje, najprometniji Aerodrom

You might also like

Kompanije 0 Comments

Samsung vraća mobilni telefon na preklop

U Južnoj Koreji spremaju se da lansiraju u javnost novi Samsung W2017 – novi model mobilnog telefona na preklop, prenose mediji.

Trgovina 0 Comments

C&A pada u ruke Kineza

Vlasnici evropskog modnog lanca C&A razmatraju mogućnost prodaje te kompanije kineskom investitoru, navodi nemački nedeljnik “Špigel”.

Transport 0 Comments

Mercedesov električni kamion na putevima do kraja godine

Urban eTruck ima nostivost do 12,8 tona, a sa punim baterijama prelazi do 200 km.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply