Azijske berze: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte

Azijske berze: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, nakon dva dana pada, dok je dolar na putu nedeljnih dobitaka jer američki Fed poručuje da bi uskoro mogao povećati kamate.

Nakon dva dana pada, azijske su se berze na kraju nedelje ponešto oporavile, no trguje se oprezno jer bi američka centralna banka mogla povećati kamatne stope pre nego što se na tržištima očekivalo.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto, a zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 odsto, no u cele ove nedelje na gubitku je 0,3 odsto.

Nakon što je u sredu zapisnik s poslednje sednice američke centralne banke pokazao da mnogi dužnosnici Feda smatraju da bi se kamate mogle povećati već u junu, juče je i William Dudley, predsednik filijale Feda u New Yorku, reko da je ekonomija možda dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata u tom mesecu.

To je zabrinulo ulagače, koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u septembru i kojima su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine išle u prilog.

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast ekonomije i smanjuju likvidnost na tržištima akcija.

Svi poslednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveća svetska ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

foto: muslimpress.com

foto: muslimpress.com

No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi ekonomija izdržala povećanje cene novca.

Zbog toga su juče na Wall Streetu cene akcija pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najnižu nivo od kraja marta.

Podršku tržištima jutros pruža rast cena nafte, zahvaljući poremećaju u snabdevanju u Kanadi i Nigeriji.

Jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 1,3 odsto, na 48,78 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,8 odsto, na 49,25 dolara.

Od početka nedelje na američkom je tržištu cena nafte porasla za 5,6, a na londonskom tržištu za 3 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar pred nedeljnim dobicima, zahvaljući mogućem povećanju kamata Feda već za koji mesec.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,10 jena, kao i juče u ovo doba, dok je od početka nedelje na dobitku oko 1,2 odsto.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1195 dolara, nedaleko najniže nivoe od kraja marta, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1215 dolara. Od početka nedelje evro je oslabio oko 1 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 indeks na najnižem nivou od marta
Next Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

You might also like

Berza

Wall Street: Pad tehnološkog sektora pritisnuo indekse

Na Wall Streetu su u ponedeljak najvažniji indeksi pali više od 1 odsto, što je posledica pritiska na tehnološki sektor, posebno akciju Facebooka, zbog strahova ulagača od zaoštravanja regulacije u tom sektoru.

Berza

Wall Street: Novi rekordi na berzama

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, treći dan zaredom, jer ulagači očekuju da će poreska reforma, koju je najavio američki predsednik Donald Trump, podstaknuti

Berza

Evropske berze bez većih pomeranja, trgovanje miruje

Na evropskim burzama u sredu se trguje mirno jer nema vesti koje bi značajnije pokrenule tržišta, a promet je mršav nakon božićnih, a uoči novogodišnjih praznika.