Wall Street: Bez promena na berzi

Wall Street: Bez promena na berzi

Oprez ulagača posledica je poraslih očekivanja da bi američka centraln banka već za koji mesec mogla povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu su u sredu berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa Feda već u junu.

Dow Jones skliznuo je 0,02 posto, na 17.526 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,02 posto, na 2.047 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 4.739 bodova.

Juče objavljeni zapisnik s poslednje sednice Feda pokazuje da dužnosnici Feda smatraju da bi se kamate mogle povećati već u junu, ako makroekonomski podaci pokažu da se rast ekonomije u drugom tromesečju ubrzava, a inflacija kreće prema ciljanom nivou od 2 odsto.

Svi poslednji podaci ukazuju upravo na to da inflacija postupno raste, a da se najveća svetska ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

Nakon objave zapisnika Feda, 34 posto ulagača smatra da bi Fed već u junu mogao povećati kamate, dok ih je pre toga to smatralo samo 15 posto. Još više njih, više od 50 posto, smatra da bi kamate mogle biti povećane u julu.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Dosad je većina analitičara smatrala da je povećanje kamata moguće tek na jesen.

“To je iznenadilo tržišta. Idućih nedelja razviće se rasprava o tome kako će se tržište ponašati do junske sednice Feda, s obzirom da je moguće povećanje kamata, ako ekonomija nastavi jačati”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u firmi BB&T Wealth Management.

Zbog zabrinutosti ulagača u vezi povećanja kamata, što nepovoljno utiče na tržište kapitala, u sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a najviše u komunalnom sektoru, koji je obično pod pritiskom kada se očekuje rast cene novca.

S druge strane, snažno su, 1,9 posto, skočile cene akcija u finansijskom sektoru, kojemu odgovaraju veće kamate, pa je uspon tog sektora anulirao gubitke u drugim sektorima.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 6.165 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,54 posto, na 9.943 boda, a pariski CAC 0,51 posto, na 4.319 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Inspekcija rada i na svadbama, na meti snimatelji, fotografi, muzičari
Next Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,0298

Dinar je danas nastavio mirovanje i ima približno istu vrednost prema evru kao juče, a zvanični srednji kurs iznosi 118,0298 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Slabiji rod kafe podiže cenu

Za sve ljude koji svakodnevno uživaju u konzumiranju kafe, stiže novi šok – poskupljenje ovog crnog zrna!