Potpisan protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu

Potpisan protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu

Crna Gora od danas ima status posmatrača u NATO, pošto su šefovi diplomatije 28 članica Alijanse potpisali protokol o pristupanju ove države tom savezu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na ceremoniji potpisivanja protokola u Briselu rekao da je to istorijski dan za Crnu Goru i Alijansu.

Crnogorski premijer Milo Djukanović je ocenio da je taj događaj potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti, izabrala pravi put.

Stoltenberg je kazao da potpisivanjem pristupnog protokola počinje proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica NATO-a, što je “novo poglavlje u crnogorskoj istoriji”.

Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da usvaja standarde i vrednosti članica NATO. Zato je država, po njegovim rečima, u potpunosti posvećena reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Premijer Crne Gore je ocenio da je današnji dogadjaj bitan i za susede Crne Gore, jer će to uticati na jačanje stabilnosti u regionu.

“Naši susedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO još jednog promotera svojih vrednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

Đukanović je izrazio uverenje da će Crna Gora sredinom 2017. godine postati punopravna članica NATO.

Stoltenberg je na kraju ceremonije poklonio Đukanoviću olovku kojom su šefove diplomatija zemalja članica Alijanse potpisali pristupni protokol.

Izvor:Beta
Previous Nikolić održao konsultacije sa Vučićem
Next Cene stanova u Novom Beogradu ubrzano rastu, stan u Jurija Gagarina uskoro skuplji nego na Vračaru?

You might also like

Politika

Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu

Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je na najave Bakira Izetbegovića da će BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju.

Politika

GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

Najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske

Politika

Šešelj ne ide na konsultacije o novoj Vladi

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je danas da je toj stranci stigao poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića na konsultacije o dodeli mandata za sastav nove Vlade Srbije i da će