Pčelarima nanet veliki gubitak, minus i do 15.000 evra

Pčelarima nanet veliki gubitak, minus i do 15.000 evra

Podbacila je najvažnija paša za pčele – bagremova, a prvi novac pčelarima ostaće samo pusta želja jer je nanet veliki gubitak. 

Srećko Dinčić je u ovo vreme imao po košnici i po 30 kilograma meda, sada nema dovoljno paše ni za ishranu pčela.

„Biće, nadam se, drugih paša, ali ne i bagremove, a bagremov med je oko 5 evra na veliko… 5 evra puta 2 do 3 tone – veliki gubitak za prvu pašu“, kaže Dinčić.

Oblačno i kišno vreme dodatno uznemirava pčele. Možda će bagrem na većim nadmorskim visinama koji kasnije cveta ublažiti gubitke, ali je pitanje da li se pčelarima ta selidba isplati.

Foto: www.treehugger.com

Foto: www.treehugger.com

Dragan Radosavljević kaže da je prošle godine cena bagremovog meda bila izuzetno velika.

„Bila je dobra cena i dobra zarada, kvalitet meda na visokom nivou, to je prepoznala i EU, pa se med osim na naše, plasirao i na strana tržišta“, kaže on.

Srbija je poslednja u Evrropi po konzumaciji ove zdrave namirnice. Prosečan Srbin godišnje pojede svega 300 grama meda, pa će njega biti dovoljno makar za naše potrebe.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Imlek se povlači sa Beogradske berze
Next Vulin: U aprilu zaposleno 26.565 ljudi sa evidencije NSZ

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Više od 600 prijava pristiglo na takmičenje Intesa Farmer 2017

Rekordan broj poljoprivrednih proizvođača, njih više od 600, prijavio se na godišnji izbor za najuspešnije poljoprivrednike Intesa Farmer koji Banca Intesa organizuje već petu godinu zaredom kako bi podržala razvoj

Agrobiznis 0 Comments

Šteta od suše u Srbiji 1 mlrd evra

Država još nije saopštila koliku je štetu ove godine nanela suša u poljoprivredi Srbije, a stručnjaci tvrde da su direktni gubici možda i veći od 1 milijarde evra.

Agrobiznis 0 Comments

Nestašica kafe u Brazilu, ministar traži dozvolu da je nabavi iz inostranstva

Brazilski ministar poljoprivrede zatražio je od nadležnog spoljnotrgovinskog tela (Camex) da odobri uvoz kafe, tipa robusta, kako bi sprečili nestašicu u zemlji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply