Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

Nemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za prezimanje kojim bi se spojila dva najveća svetska dobavljača semena i pesticida, saznaje se iz tih kompanija.

Detalji ponude nisu poznati i nejasno je da li će je Monsanto prihvatiti. Ukoliko dođe do dogovora, vrednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutno iznosi tržišna vrednost Monsanta.

Ukoliko ponuda uspe, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svetska kompanija za proizvodnju semena i hemikalija.

Foto: sustainablepulse.com

Foto: sustainablepulse.com

Uspeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest meseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta.

No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje.

Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svetski proizvođačem semena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 % poslovanja nemačke kompanije. Monsanto prodaje semenje i herbicide u vrednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 % poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov predlog dolazi u vreme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najniži nivo u više od deset godina i prisilio kompanije na smanjenje cene semenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u maju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 % zaposlenika.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Finansijska tržišta očekuje "šokantno leto"
Next Crna Gora od Vašingtona za 12 godina dobila 281 milion dolara

You might also like

Kompanije 1Comments

MK grupa preuzela istarski hotelski kompleks Skiper resort

Kompanija Istrian hotels, članica MK grupe iz Srbije, potpisala je juče ugovor sa austrijskom kompanijom HETA o kupovini 100% vlasništva u svim kompanijama Skiper grupe, čime je preuzela luksuzni hotelski

Najvažnije vesti 0 Comments

Laboratorija za kontrolu mleka od naredne godine, cenu mleka određivaće kvalitet

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da će laboratorija za kontrolu mleka početi da radi od marta-aprila iduće godine i od tada će se

Kompanije 0 Comments

MK Fintel Wind gradi vetropark kod Vršca

Treći javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima u vrednosti 90 miliona dinara objavila je danas Razvojna agencija Srbije (RAS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply