Inspekcija rada i na svadbama, na meti snimatelji, fotografi, muzičari

Inspekcija rada i na svadbama, na meti snimatelji, fotografi, muzičari

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori u kontroli rada na crno dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja, Od sada će moći da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

Prethodnog vikenda inspektori su počeli da kontrolišu rad na crno – na svadbama. Na meti su bili snimatelji, fotografi i muzičari, piše Blic.

Kako saznaje „Blic“, opšta pometnja nastala je kada su se u subotu uveče inspektori pojavili na jednoj svadbi u Kraljevu i tražili papire o registrovanim firmama za obavljanje pomenutih delatnosti.

“Sviram na svadbama i ostalim veseljima poslednjih desetak godina. Ne prođe vikend a da ne radimo. U pauzi između sviranja prišao mi je gospodin i pitao čiji je ovo bend. Pitao sam ga zašto ga to zanima, a on mi odgovorio da je iz inspekcije i da kontrolišu da li muzičari, snimatelji i fotografi rade legalno” – rekao je za Blic klavijaturista iz Kraljeva.

Po saznanjima Blica, pomenuti bend bi mogao da dobije prekršajnu novčanu kaznu i zabranu sviranja.

“Inspektori su tražili da im dostavimo PIB i matični broj firme ili da im pokažemo rešenje iz APR da možemo da radimo naš posao – ispričao nam je snimatelj iz Kraljeva”, koji je takođe želeo da ostane anoniman zbog novonastale situacije sa inspekcijom rada.

U Inspektoratu za rad kažu da je zakonom o inspekcijskom nadzoru domen nadležnosti inspekcije rada proširen i da su ovlašćeni da kontrolišu svakoga ko se bavi snimanjem, fotografisanjem, kao i muzičkom delatnošću, bez obzira na to da li su registrovali obavljanje delatnosti ili ne.

“Inspektorat za rad je od septembra prošle godine, na celoj teritoriji Srbije izvršio pojačane inspekcijske nadzore, pre svega, u ugostiteljskim objektima koji poseduju sale za proslave, kao i u salama koje vlasnici iznajmljuju za proslave. Ukoliko se svadbeno veselje organizuje u privatnom posedu (stan, kuća, dvorište i sl.), a vlasnik ili korisnik prostora ne dozvoli inspektoru nadzor, inspektor rada je u obavezi da pribavi naredbu osnovnog suda za vršenje inspekcijskog nadzora – kažu inspektori.

Otkrili 183 osobe koje rade na crno

Inspekcijskim nadzorima je obuhvaćeno ukupno 209 sala za organizovanje proslava. Inspektori su od 736 zatečenih osoba na radu utvrdili da su 183 radile na crno, odnosno da sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Kazne za delatnost koja je u nivou preduzetnika iznose od 50.000 do 500.000 dinara , a od 200.000 do dva miliona ako se bave poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice.

Izvor:Blic
Previous "Bliski susret" kineskih i američkih aviona iznad Južnog kineskog mora
Next Wall Street: Bez promena na berzi

You might also like

Karijera 0 Comments

Delta Holding raspisao konkurs za zapošljavanje mladih i talentovanih

Delta holding iz Beograda danas je saopštio da je raspisao konkurs za zapošljavanje mladih talentovanih ljudi, koji je otvoren do 4. juna.

Karijera 0 Comments

Posao: Deset koraka do unapređenja

Šta je neophodno da uradite da biste bili unapređeni? Ovih 10 koraka će vas približiti boljoj poslovnoj poziciji.

Karijera 0 Comments

Nemačka traži nekoliko hiljada vozača

Nemačka udruženja autobuskih prevoznika govore o trenutnom manjku od 2.000 vozača, a u narednih nekoliko godina očekuje se da bi taj broj mogao da poraste na čak 10.000.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply