Finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”

Finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”

Ako je suditi po anketi koju je među fond-menadžerima globalnih investicionih fondova provela Bank of America Merrill Lynch, finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”, donosi britanski The Telegraph.

Mesečno istraživanje američke banke pokazalo je da 27 % fond-menadžera ocenjuje izlazak Velike Britanije iz Evropske unije – takozvani Brexit – najvećim rizikom za globalnu ekonomiju.

Zanimljivo je da je problem neefikasnosti monetarnih podsticaja velikih centralnih banaka, a koji već dugo muči ekonomske analitičare, pao na treće mesto. U tom kontekstu, ne treba čuditi što fondovi sve više zaziru od britanskih akcija. Naime, 36 % ispitanika nije sklono kupovina hartija od vrednosti britanskih preduzeća što nije viđeno od novembra 2008. godine.

Foto: fahm.com.br

Foto: fahm.com.br

“Dok većina od 71 % investitora smatra da je Brexit malo verovatan ili uopšte nije verovatan, velik pad u valuacijama britanskih akcija sugeriše da se investitori spremaju za najgore”, ističe se u analizi Bank of America.

Glavni investicioni strateg banke Michael Hartnett ističe da je rast na globalnim akcionarskim tržištima iscrpljen. Upozorio je investitore da ih u narednim mesecima očekuje kolebljivost berzi i savetuje da se američke akcije ne kupuju dok S&P 500 indeks opet ne padne na nivo od 1950 do 2000 bodova.

U odnosu na nivo od utorka, Hartnett sugeriše da S&P 500 indeks može oslabiti još 4,7 %. Torsten Slok iz Deustche Bank smatra da tržište podcenjuje rast inflacije u SAD-u i kaže da investitori nisu dobro čuli najavu američke centralne banke o podizanju kamatnih stopa. Inače, u aprilu je američka inflacija ubrzala na 0,4 %, najviše od februara 2013. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Vulin: U aprilu zaposleno 26.565 ljudi sa evidencije NSZ
Next Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

You might also like

Azijske berze: Pad indeksa, skok jena

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcijaa pale, najviše u Japanu jer je kurs dolara prema jenu pao na novi najniži nivo za 18 meseci.

Svetske berze 0 Comments

Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Cene nafte su na međunarodnim tržištima krajem dana premašile nivo od 45 dolara za barel zahvaljujući neočekivano velikom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama šestu nedelju uzastopno.

Dinar jači u ponedeljak

Dinar će u ponedeljak, 19. marta, ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,2599 dinara za evro, objavila je Narodna banka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply