Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje.

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija pale drugi dan zaredom, dok je dolar nastavio jačati jer bi američka centralna banka mogla povećati kamatne stope pre nego što se na tržištima očekivalo.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,9 odsto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,8 odsto.

Pad cena akcij drugi dan zaredom posledica je zabrinutosti ulagača jer bi američka centraln banka već za koji mesec mogla dodatno povećati ključne kamatne stope.

Prvo povećanje kamata Feda krajem prošle godine naštetilo je zemljama u razvoju jer im je porasla cena zaduživanja, a te su zemlje ionako pod pritiskom zbog usporavanja rasta kineske ekonomije.

“Kratkoročno su tržišta u razvoju najranjivija”, kaže Steven Englander, strateg u Citibank.

Foto: getty

Foto: getty

Podršku tržištima jutros ne pružaju ni cene nafte, koje su skliznule s najviših nivoa u šest meseci zbog jačanja dolara, rasta zaliha u SAD-u i povećanja proizvodnje Irana.

Jutros je na američkom tržištu cena barela pala 1,5 posto, na 47,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 48,05 dolara.

A na valutnim je tržištima nastavljeno jačanje dolara, s obzirom da je moguće povećanje kamata već za koji mesec.

“Kako pokazatelji aktivnosti u aprilu ukazuju na zdrav rast američke ekonomije, postoji rizik od povećanja kamata Feda u ovoj godinu u dva navrata, pri čemu bi prvo povećanje moglo uslediti već u junu ili julu”, navode stratezi Barclays banke u belešci klijentima.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje, dok je juče u ovo doba iznosio 109,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1215 dolara, najnižu nivo od kraja marta, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1285 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Bez promena na berzi
Next Republika Srpska se zadužuje još 60 miliona maraka

You might also like

Berza

Iran: Pala vrednost rijala, ljudi izašli na ulice

Protesti u nekoliko iranskih gradova izbili su zbog velikog pada vrednosti rijala i drugih ekonomskih problema uoči uvođenja obnovljenih američkih sankcija.

Berza

Cene kafe na međunarodnim tržištima porasle u januaru

Nakon pada cena krajem prošle godine, tržište kafe se oporavilo u januaru, saopštio je Međunarodni savet za kafu (ICO).

Berza

Produktna berza: Pad cena kukuruza, pšenice i soje

Protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ cene kukuruza, pšenica i soje su zabeležile pad u odnosu na prošlonedeljni nivo.