Wall Street: Zabrinutost zbog inflacije

Wall Street: Zabrinutost zbog inflacije

Pad cena akcija usledio je nakon što je objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednje tri godine, dok su na godišnjem nivou zabieležile rast od 1,1 odsto.

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi pali oko 1 posto, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer je jačanje inflacije podstaklo očekivanja da bi Fed u drugoj polovini godine mogao povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1,02 posto, na 17.529 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,94 posto, na 2.047 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 4.715 bodova.

Pad cena akcija usledio je nakon što je objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 0,4 posto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednje tri godine, dok su na godišnjem nivou zabeležile rast od 1,1 posto.

Jačanje inflacijskih pritisaka podstaklo je očekivanja da bi američka centralna banka u drugoj polovini godine ipak mogla povećati ključne kamatne stope.

Dosad su takva očekivanja bila potisnuta zbog usporavanja rasta američke ekonomije i niske inflacije.

Ulagače su dodatno zabrinule izjave nekoliko dužnosnika Feda da bi kamate ove godine mogle biti povećane čak u tri navrata, a prvi puta već u junu.

A cene akcija na Wall Streetu godinama su rasle upravo zahvaljujući rekordno niskim kamatama Feda.

“Tržište akcija našlo se pod pritiskom zbog snažnog rasta potrošačkih cena i izjava dužnosnika Feda da bi kamate mogle biti povećane više nego što se na tržištu očekivalo”, kaže Patrick Maldari, analitičar u firmi Aberdeen Asset Management.

berza1

Na vrednosti su juče izgubile akcije u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u komunalnom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, koji su obično pod pritiskom kada se očekuje rast cene novca.

Tako su juče berzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnog dana, kada su porasli zahvaljujući rastu cijena nafte.

“Nakon svakog koraka napred, kakav je bio juče, sledećeg dana sledi korak nazad”, kaže Rick Meckler, predsednik firme LibertyView Capital Management.

Od polovine februara S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto, nadoknadivši sve gubitke od početka godine, kada je bio pod snažnim pritiskom zbog pada cena nafte i slabosti kineske ekonomije.

Trenutno je S&P 500 gotovo nepromenjen u odnosu na početak godine jer tržište ne uspeva dodatno porasti zbog usporavanja rasta američke ekonomije i anemičnih poslovnih rezultata kompanija.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,63 posto, na 9.890 bodova, a pariski CAC 0,34 posto, na 4.297 bodova, londonski FTSE ojačao je 0,27 posto, na 6.167 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous PKS: "Preduzetnik u srednjoj" projekat srednjoškoloca
Next Novi Zeland: Cena farmi porasla na 18.000 EUR po hektaru

You might also like

Wall Street: Indeksi u blagom porastu

Na Wall Streetu su u ponedeljak u mirnom trgovanju berzanski indeksi blago porasli zahvaljujući rastu cena akcija u telekomunikacionom i tehnološkom sektoru.

Beogradska berza: Akcije Energoprojekt industrije porasle više od 29 odsto

Poslednji trgovački dan u sedmici na beogradskom tržištu kapitala doneo je solidan promet zahvaljujući pre svega trgovanju državnim obveznicama.

Azijske berze skočile zajedno sa evrom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, zahvaljući rastu evropskih i američkih berzi, iako je italijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply