Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Pogođen visokim porezom u Luksemburgu, troškovima restrukturiranja i nepovoljnim valutnim kretanjima, britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone zabeležila je prošle godine u neto gubitak.

Gubitak posle oporezivanja iznosio je 4,02 milijarde funti (5,10 milijardi eura) u fiskalnoj godini završenoj na kraju marta 2016, nasuprot neto profitu od 5,76 milijardi funti (7,36 milijardi evra) ostvarenom u prethodnoj poslovnoj godini, navodi se izveštaju o poslovanju Vodafona, prenosi agencija France presse.

Iz kompanije su naveli da su po osnovu poreza, proisteklog iz revalorizacije investicije u Luksembrugu, imali ogroman rashod od 3,2 milijarde funti (4,1 milijardi evra). Ipak, dobiti pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u posmatranoj fiskalnoj godini za 2,7 odsto, na 11,6 milijardi funti (14,8 milijardi evra).

Prihodi su pali za 3,0 procenta na 40,97 milijardi funti (52,4 milijarde evra) prošle godine, ali su iz osnovne delatnosti (organski rast) povećani za 2,3 odsto.

Rastu je doprinelo dobro poslovanje na tržištima u usponu u Africi, na Bliskom istoku i u Azijsko-pacifičkom regionu (AMAP), kao i mere restrukture, ističu u Vodafonu, a prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio
Next Američki dug vredan 116,8 milijardi dolara u rukama Saudijaca

You might also like

Najvažnije vesti

“Konkurentska prednost se ne stvara cenom”

Hrvatska i regija su mala tržišta i ono što zovemo 4. industrijska revolucija pruža nam šansu da prodremo na globalno tržište, poručuje u intervjuu za Večernji list hrvatski preduzetnik Ante

Kompanije

Xiaomi napravio električni bicikl koji košta manje od smartphonea

Ova mlada kompanija uzima sve više maha van sveta pametnih telefona.

Saobraćaj

Aerodrom Nikola Tesla: U junu usluženo čak 539.137 putnika

Aerodrom Nikola Tesla je u junu 2018. godine uslužio 539.137 putnika, što je šest odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.