Strane firme – najpoželjniji poslodavci u Srbiji

Strane firme – najpoželjniji poslodavci u Srbiji

U Srbiji više nije državna služba najpoželjniji posao već je to zaposlenje u stranim kompanijama, podaci su ankete koju je sproveo sajt PosloviInfostud.

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

 Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće privatne kompanije u kojima je pre četiri godine želelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih.

Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

– Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru, dok s druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu pre svega mislim na evropske investitore – kaže Čanak.

izvor: blic.rs

izvor: blic.rs

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno.

– Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni, jer se često javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća… Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu – objašnjava on.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja anketiranih od 31 do 40 godina skromnija i njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar
Next PKS: "Preduzetnik u srednjoj" projekat srednjoškoloca

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Prosečna neto zarada u Srbiji u maju smanjena na 47.136 dinara

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji isplaćena u maju ove godine iznosila je 47.136 dinara i nominalno je bila 5% niža nego prethodnog meseca, a realno 4,5%, saopštio

Društvo 1Comments

Obaveštenje za poreske obveznike koji poreski dug izmiruju na rate

Poreska uprava Srbije objavila je da se za plaćanje poreskog duga na rate obračunava kamatna stopa jednaka godišnjoj referentoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije.

Društvo 0 Comments

Cene u Srbiji duplo niže od evropskog proseka

Potrošačke cene u Srbiji su upola niže od proseka Evropske unije, saopštio je Eurostat.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply