Šansa za profesionalne vozače, velika potražnja za međunarodni transport

Šansa za profesionalne vozače, velika potražnja za međunarodni transport

U Srbiji kao i u celoj Evropi, vlada manjak profesionalnih vozača kamiona, a dodatna je muka to što je taj posao, u odnosu na druge zemlje, znatno slabije plaćen, pa postoji veliki odliv kadra u inostranstvo.

Vlasnici autotransporterskih kompanija smatraju da će, ukoliko se u skorije vreme nešto ne preduzme, Srbija ostati bez vozača kamiona. Navode da su brojni uzroci loše situacije u kojoj se nalazi ta profesija.

“Jedan od najvećih uzroka je svakako činjenica da vojska više ne proizvodi vozački kadar. S druge strane, imate poprilično visoke troškove polaganja vozačkog ispita, starosna struktura nije ohrabrujuća jer mladi baš nemaju preteran interes niti sredstva da uđu u ovaj posao”, navodi Tatjana Ivanović, generalni sekretar poslovnog udruženja “Međunarodni transport”.

Iako se u firmama suočavaju sa nedostatkom kadra, podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju drugačije.

Naime, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Južnobačkom okrugu ima 922 vozača teretnih motornih vozila. Potražnja je dobra, posebno za međunarodni transport, međutim i pored toga postoji veliki broj nezaposlenih. Kao razlog tome uglavnom se navodi neposedovanje određene kategorije vozačkih dozvola, neposedovanje putnih isprava, kao i nedovoljno radno iskustvo.

Sa podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, saglasni su i u Udruženju “Međunarodni transport”, jer smatraju da kadar koji se školuje za tu struku, nije u potpunosti obučen. Nezadovoljni načinom na koji se institucije suočavaju sa tim problemom, članovi Udruženja rešili su da sami pokrenu obuku nezaposlenih vozača.

“Svi kandidati koji budu zadovoljili uslove imaće mogućnost da pristupe obuci koju će stipendirati i kreditirati budući poslodavci, članovi Udruženja. Uslov će naravno biti da kandidat određeno vreme radi kod tog poslodavca da vrati sredstva koja su u njega uložena”, kaže Tatjana Ivanović.

Ipak, iako će svojim resursima i snagama rešavati problem neodstatka vozača, u Udruženju dodaju da je neophodno da imaju pomoć državnih institucija, kako u budućnosti ne bismo imali sve više kamiona na parkinzima, a vozača u inostranstvu.

Izvor:RTV
Previous Farmama manje takse za zagađivanje životne sredine, uzgajivačima brojlera i do 6 puta niže
Next EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

You might also like

Energetika i naftna industrija

Kompanija NIS putem svog programa zaposlila 114 mladih stručnjaka

Nova generacija polaznika programa „NIS šansa“ potpisala je danas ugovore o radu u poslovnoj zgradi NIS-a u Novom Sadu.

Preduzetništvo

Poslodavci koji zaposle žrtve nasilja očekuju subvencije

Od 1. januara poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, dobijaće subvencije, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin i dodao da

Karijera

Francuzi traže radnike na Arktiku i Antarktiku

Jeste li za posao na Severnom ili Južnom polu? Francuski naučni institut možda traži baš vas.