Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu

Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu

Revizorsko istraživanje konsultantske kompanije Ernst & Young sprovedeno u 62 zemlje pokazalo je da se Srbija se nalazi na 23. mestu po rasprostranjenosti mita i korupcije.

Na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012. godine.

Rezultati istraživanja su ukazali na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrdjivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrdjivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

EY navodi da se čak 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije. U Srbiji 74 odsto ispitanika slaže se da će krivično gonjenje rukovodioca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude.

Po rezultatima istraživanja, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika iz Srbije) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika iz Srbije) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Ole Hansen: Rebalans na tržištu, uskoro cena nafte na 50 USD
Next Beogradska berza: Blagi pad vrednosti drugi dan zaredom

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna neto zarada isplaćena u Srbiji u decembru 2016. godine iznosila je 53.456 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec nominalno povećanje od 16,8 odsto, a realno više za

Društvo 0 Comments

Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svetu

Iako je delovalo da će to biti Švedska, Norveška je, praktično, prvo bezgotovinsko društvo u svetu.

Društvo 0 Comments

Penzioneri razočarani: Samo 5.000 dinara?

Penzioneri u najboljem slučaju mogu da prime, kako se prognozira poslednjih dana, jednokratnu pomoć od pet do šest hiljada dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply