Ole Hansen: Rebalans na tržištu, uskoro cena nafte na 50 USD

Ole Hansen: Rebalans na tržištu, uskoro cena nafte na 50 USD

Tržišta nafte su blizu rebalansa, a cena Brent i WTI nafte uskoro će se popeti na 50 dolara za barel, kaže u ekspertskoj analizi specijalista za investicije i internet trgovanje u Saxo Bank Ole Hansen.

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Porast cene sirove nafte se nastavlja i nema sumnje da je nastavak u prekidu snabdevanja širom sveta koji smo nedavno imali priliku da vidimo, u Kanadi i Nigeriji uklonio dovoljne količine nafte sa tržišta na dnevnoj osnovi i da smo sada svedoci da su tržišta nafte mnogo bliže rebalansu. A to je takođe bila reakcija tržišta – da se približavamo ceni od USD 50 za barel Brent i WTI nafte. Proizvođači pojačavaju aktivnosti na zaštiti od rizika sa WTI naftom. Videli smo to po podacima tokom prošle nedelje. Međutim sve ukupno hedž fondovi su zapravo prodavali naftu tokom skoka cena, ne verujući da ćemo u ovoj fazi stvarno ići sa mnogo višim cenama, zato što je do ovoga došlo malo ranije nego što se očekivalo. Međutim očigledno je da kada uklonite milione barela nafte iz ponude na tržištu na dnevnoj osnovi to menja raspoloženje na tržištu.

U bliskoj budućnosti ćemo se suočiti sa nivoom od 50 dolara po barelu. Takođe, svedoci ćemo biti da robne rezerve u SAD počinju da usporavaju sezonski – što se dešava u ovo doba godine, ali očigledno taj potez daje dodatnu podršku tržištu. U bliskoj budućnosti, očekujte 50 dolara po barelu za Brent i WTI naftu. Ovaj nedavni talas novih cena bi na kraju mogao da utiče na potencijalni rizik jer bi proizvođači sa višim troškovima mogli da povećaju proizvodnju. I to je verovatno jedan od razloga zašto je Goldman Sachs u korekciji juče pomenuo neke od ovih faktora i rekao da se skok cena verovatno desio prerano, što bi takođe moglo da dovede do veće proizvodnje, koja bi kasnije negde krajem 2016. i početkom 2017. godine proizvela povratak viška na tržištu. Ali u bliskoj budućnosti možemo očekivati prekide u snabdevanju.

Podrška tržištu će se nastaviti dokle god se ovi prekidi budu nastavili i dokle god bude postojala neizvesnost o tome koliko dugo će prekidi trajati.

Video snimak Hansenove analize možete pogledati ovde.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Skupština Alfa plama 16. juna, predložena dividenda 1.000 dinara po akciji
Next Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagače zabrinjava situacija u kineskoj ekonomiji, dok je evro oslabio jer bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla imati problema u sastavljanju vlade

Wall Street nadoknadio deo gubitaka

Na Wall Streetu su u utorak, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, indeksi berza znatno porasli, nadoknadivši deo velikih gubitaka od prethodna dva dana.

Sedam kriptovaluta koje će biti vredne u 2018.

Ogroman broj investitora koji nisu iskoristili priliku da ulože u bitcoin, sada se suočavaju sa strahom da su propustili ogromnu priliku, dok drugi deo optimističnih investitora traži novi bitcoin.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply