EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

Evropska unija je upozorila zvanično Skoplje da izbori zakazani za sledeći mesec u Makedoniji ne mogu da budu kredibilni zato što je jedino aktuelna vladajuća stranka VMRO-DPMNE predala izbornu listu.

“Verujemo da, pod sadašnjim okolnostima, bilo koja vlada koja bi došla na vlast kao rezultat izbora u kojima ne učestvuju tri od četiri velike političke stranke ne bi bila kredibilan partner za međunarodnu zajednicu”, izjavila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, a prenela je agencija AFP.

“Više puta smo rekli da nastavak političke krize u Makedoniji odvlači tu zemlju sve dalje od njenih evroatlantskih težnji”, rekla je Kocijančičeva.

Evropska unija je prošlog meseca suspendovala pokušaj posredovanja u cilju razrešenja političke krize u Makedoniji, koja je takođe suočena sa najvećom evropskom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

EU je prošle godine posredovala u postizanju dogovora između vlade i opozicije, koji je trebalo da otvori put za izbore u aprilu. Oni su, međutim, odloženi za jun zbog zabrinutosti opozicije oko izborne krađe.

“Smatramo da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje kredibilnih izbora”, navela je portparolka EK i pozvala sve stranke da stave po strani međusobne razlike i vrate Makedoniju natrag na put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvanično Skoplje je podnelo zahtev za članstvo u EU 2005. godine, ali pregovori o pridruživanju još nisu otvoreni.

Izvor:Tanjug
Previous Šansa za profesionalne vozače, velika potražnja za međunarodni transport
Next Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar

You might also like

Politika

Savet Evrope upozorio na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj

Savet Evrope upozorava da se u Hrvatskoj u dovoljnoj meri ne poštuju postojeći zakoni koji se odnose na prava manjina, a posebno se naglašavaju problemi sa kojima je suočena srpska

Politika

Đurić: Priština bi da prisluškuje telefone širom Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su predstavnici kosovskih Albanaca na poslednjoj rundi razgovora u Briselu neuspešno pokušali da izdejstvuju pristup sistemu “”Telekoma Srbija””, što

Najvažnije vesti

Zubin potok: Bačena bomba na halu gde treba da govori Vučić

Na halu u Zubinom potoku u kojoj je planirano da se predsednik Vlade Aleksandar Vučić danas u 15 sati obrati građanim Kosova i Metohije, oko tri sata iza ponoći bačena