EBRD spremna da učestvuje u rešavanju problematičnih kredita u Srbiji

EBRD spremna da učestvuje u rešavanju problematičnih kredita u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj zainteresovana je da podrži rešavanje problematičnih kredita u Srbiji, kao i restrukturiranje loših kompanija u saradnji sa privatnim investitorima, izjavio je Tanjugu direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg.

“EBRD može da bude suinvestitor fondovima koji su zainteresovani da rade na restrukturiranju kompanija koje su imale loše poslovne rezultate u Srbiji”, rekao je Berg.

Dobar primer je, navodi on, nedavno najavljen projekat KKR-a u Grčkoj kojem je u fokusu restrukturiranje firmi koje su podbacile, što donosi veću vrednost akcionarima – uključujući banke, kompanije koje su povezane, državu.

“Mi smo, naravno, zainteresovani da radimo sa svim specijalizovanim investitorima i ostalima. Spremni smo da podržimo i kupovinu loših kredita privrede, ali i da pratimo investiciju kupca kako bi pomogli kompanijama da se oporave i ponovo budu “zdrave”, kaže Berg.

Sagovornik Tanjuga dodaje da je prodaja problematičnih kredita, takozvanih NPL-ova, investicionim fondovima, samo je jedno od mogućih rešenja tog problema u bankarskom sektoru Srbije.

U Srbiji, nivo NPL-ova u bankarskom sektoru, uključujući kredite građanima i privredi, prelazi 20 odsto, a situacija sa kreditima privredi je lošija budući da je svaki četvrti zajam teško ili nemoguće naplatiti.

Podsećanja radi, zakoni u Srbiji trenutno dozvoljavaju bankama da prodaju portfolio kredita koji su odobrili privredi, dok prodaja pozajmica koje su odobrene građanima i dalje nije moguća sve dok kupac nije licencirana banka u Srbiji.

Berg je podsetio na skup koji je nedavno održan u Narodnoj banci Srbije, a koji su organizovali EBRD i Ministarstvo finansija u saradnji sa centralnom bankom.

Na tom sastanku, objasnio je, ministarstvo je predstavilo izveštaj koji je naručila EBRD a uradila kuća KPMG, o tome kako otkloniti prepreke za trgovinu lošim kreditima i napraviti tržište NPL-ova. O tome se razgovaralo, a sada je u javnoj raspravi.

Berg je najavio da će na jesen biti održana druga konferencija o ovom problemu, na kojoj će ministarstvo diskutovati o predlozima i sugestijama privatnog sektora i ostalih koji imaju priliku da komentarišu izveštaj KPMG-a.

On je pozdravio sve koji su zainteresovani da sarađuju sa EBRD, vladom i lokalnim bankama na rešavanju ovog problema i smanjenju nivoa NPL-ova.

“Predstavili smo studiju na prvom skupu, i očekujemo da dobijemo predloge šta je dobro, šta nije dobro raditi. Naredna konferencija će biti održana na bazi tih sugestija, kako bi dali konkretne odgovore na pitanje kako otkloniti barijere za trgovinu lošim kreditima, i generalno kako smanjiti njihov udeo u Srbiji”, rekao je Berg.

On je dodao da je jedan od predloga i da se promeni poreski tretman banaka koje se odluče da prodaju portfolio NPL-ova.

Pored NPL-ova, Berg je podvukao da je delegacija Srbije prisustvovala godišnjoj konferenciji EBRD-a u Londonu, kada je takođe bilo prilike da se razmotri progres u saradnji u oblastima železnica i puteva, električne energije, gasa, kao i privatizacije.

Izvor:Tanjug
Previous Srpski poljoprivrednici dobili pomoć od EU i FAO
Next Staro kinesko pismo dostiglo cenu od 43 miliona dolara

You might also like

Makroekonomija

Šta je suština direktnih stranih investicija i zašto smo zemlja jeftine radne snage

Odluku države da odabere model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama treba da potkrepi odgovor na pitanje – šta želite da postignete sa njima?

Nekretnine

Pale cene stanova u Beogradu, za kvadrat skoro 100 evra manje

Oni koji su stan u Beogradu kupili ove godine, napravili su dobar posao, jer je cena kvadrata novogradnje pojeftinila za oko 11.000 dinara u odnosu na 2016. godinu.

Najvažnije vesti

Aleksandar Vučić: Javni dug Srbije smanjen na 62,7 odsto BDP-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je juče država vratila novih 770 miliona dolara i smanjila javni dug na 62,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.