Beogradska berza: Blagi pad vrednosti drugi dan zaredom

Beogradska berza: Blagi pad vrednosti drugi dan zaredom

Domaće tržište akcija nastavlja blagi rast vrednosti već drugi uzastopni dan, a indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,9% na 620,3 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 123,8 miliona RSD (1 milion EUR), a gro prometa ostvarila je državna obveznica serije A2016.

Ponovo je najprometnija akcija na tržištu bio beogradski proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), sa ukupnom realizacijom od 12,1 milion RSD. Akcijama Tehnogasa trgovalo se po nepromenjenoj ceni u odnosu na jučerašnje trgovanje od 8.000 RSD. Solidan promet od 5,6 miliona RSD zabeležile su i akcije bečejskog Sojaproteina (SJPT) kojima se trgovalo po prosečnoj ceni 879 RSD, što predstavlja snažan rast od 8,5% u odnosu na juče. U toku trgovačkog dana zabeležene su velike fluktuacije cene Soje koja se kretala u rasponu od 809-891 RSD. Najveća domaća mlekara Imlek (IMLK) zabeležila je realizaciju od 2,9 miliona RSD uz rast cene od 3,8% na 5.904 RSD. Akcije Imleka ostvarile su u toku trgovanja novi 52-nedeljni maksimum na nivou od 6.010 RSD. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“(AERO) registrovao je promet od 1,2 miliona RSD, uz blagi pad cene od 0,5% na 890 RSD, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) u porastu već treći uzastopni dan sa realizacijom od 0,9 miliona RSD po prosečnoj ceni 637 RSD. Među dobitnicima našle su se i akcije Metalca (MTLC) sa rastom cene od 3,5% na 2.697 RSD uz promet od 0,6 miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 0,8 miliona EUR uz prinos od 4,3%. Sutra je poslednji trgovački dan za ovu državnu obveznicu koja dospeva 31. maja tekuće godine.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu
Next Alphabet opet zauzeo mesto ispred Apple-a

You might also like

Berza

Sunovrat cena nafte, rast zaliha

Cena nafte je nastavila da pada zbog skoka zaliha u SAD.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se suzdržano jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, a podršku im pruža oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada.

Najvažnije vesti

U Srbiji naplata akciza na kafu od 1. januara 2018.

Od 1. januara 2018. godine u Srbiji će početi naplata akciza na kafu, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.