Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio

Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio

Iako podršku tržištima pružaju cene nafte najviše u sedam meseci ulagače su na oprez navele izjave nekoliko dužnosnika Feda o mogućem povećanju kamatnih stopa.

Na azijskim su berzama u sredu cene akcija pale jer su rast inflacije u SAD-u i izjave nekoliko dužnosnika Feda o mogućem povećanju kamatnih stopa naveli ulagače na oprez.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto.

Nakon dva dana rasta, taj je indeks jutros pod pritiskom jer je ulagače razočarao jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu za 1 posto, čime su izbrisani svi dobici od prethodnoga dana.

Prodaja akcija na najvećoj svetskoj berzi usledila je nakon što je objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednje tri godine, dok su na godišnjem nivou zabeležile rast od 1,1 odsto.

Jačanje inflacijskih pritisaka potaknulo je očekivanja da bi američka centralna banka u drugoj polovini godine ipak mogla povećati ključne kamatne stope.

foto: stream.org

foto: stream.org

Dosad su takva očekivanja bila potisnuta zbog usporavanja rasta američke ekonomije i niske inflacije.

Ulagače su dodatno zabrinule izjave nekoliko dužnosnika Feda da bi kamate ove godine mogle biti povećane čak u tri navrata, a prvi puta već u junu. Cene akcija na Wall Streetu godinama su, naime, rasle upravo zahvaljujući rekordno niskim kamatama Feda.

“S obzirom na snažan rast potrošnje i potrošačkih cena, Fed počinje jasnije poručivati tržištu da je moguće povećanje kamata već u junu”, kaže Tomoaki Shishido, analitičar u firmi Nomura Securities.

Zbog toga ulagače nije osobito oraspoložio ni podatak da je japanska ekonomija u prvom tromesečju porasla 1,7 odsto na godišnjem nivou, više nego što se očekivalo.

S druge strane, podršku tržištima pružaju visoke cene nafte, koje su juče dostigle najviše nivoe u sedam meseci.

Jutros se na američkom tržištu cena barela kreće oko 48,45 dolara, dok je juče dostigla 48,76 dolara.

Na londonskom se tržištu cena barela kreće oko 49,38 dolara, nakon što je juče dostigla 49,75 dolara.

A na valutnim je tržištima nastavljeno blago jačanje dolara, pa se njegov kurs prema japanskoj valuti kreće oko 109,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,00 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1285 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1315 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi Zeland: Cena farmi porasla na 18.000 EUR po hektaru
Next Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači oprezni, britanska funta stabilna

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu spremni reskirati dok ne bude poznat ishod referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Najvažnije vesti

Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cena kobalta, glavne komponente litijum-jonskih baterija, porasla je skoro 50% od septembra prošle godine, dostigavši najviše nivoe u poslednjih pet godina.

Berza

Azijske berze u manjem porastu, dolar jači

Na azijskim berzama u četvrtak se cene akcija kreću oko najviših nivoa u poslednjih 10 godina jer podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu, dok je dolar blago ojačao.