Nemci za praksu nude 950 evra i odmor

Nemci za praksu nude 950 evra i odmor

U okviru programa dualnog obrazovanja, učenici u Nemačkoj dobijaju od 250 do 950 evra mesečnu naknadu za rad, a imaju i pravo na odmor.

Nemački ekspert za dualno obraozvanje Peter Kroeze je na konferenciji “Obrazovanje po meri privede – dualno obrazovanje” rekao da je dualno obrazovanje veoma važno za nemačku privredu.

Kroeze je objasnio učenici kada polože teorijski i praktični ispit mogu odmah da se zaposle odnosno da rade kao predradnici, majstori, a čak i da dobiju zvanje inženjera.

On je dodao takvo školovanje traje između dve i po i tri godine.

“U proseku od 250 do 950 evra oni imaju mesečnu naknadu tokom rada u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja”, rekao je Kroeze dodajući da oko visine te naknade mogu čak i sindikati da pregovaraju.

Foto:wbdc.com

Foto:wbdc.com

Kroeze je kazao da taj sistem u Nemačkoj podeljen na sticanje znanja u školi i praksu u preduzećima gde se stiču praktične veštine. Kako kaže, odnos učenika i preduzeća i škole je regulisan ugovorom koji sklapaju privredne komore i realizuju završne ispite.

Kroeze navodi da ima pet kategorija za dualno obrazovanje, na primer, prva je industrija i trgovina gde se obrazuju industrijski menahničar, komercijalista, pekar…

“Svako može da završi obuku u dualnom obrazovanju bez obzira na godine, pol, uzrast, osim za neka specifičnca zanimanja za koja je potrebno ispunjavanje nekih posebnih uslova”, naveo je taj nemački stručnjak.

On je dodao da ako neko ima natprosečne rezultate može da skrati obrazovanje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kompanija traži radnike za rečni brod, plata 2.300 evra
Next Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najtrgovaniji Tehnogas

You might also like

Preduzetništvo

Ministarstvo trgovine organizuje besplatnu edukaciju za mala i srednja preduzeća

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizuje besplatne edukacije za mala i srednja preduzeća iz oblasti trgovine, kako bi unapredili

Karijera

Francusko-srpska privredna komora raspisala konkurs za studentsku nagradu

Francusko-srpska privredna komora raspisala je konkurs za studentsku nagradu na temu “Održivi razvoj u doba digitalizacije”, a za nabolja tri rada obezbeđene su novčane nagrade od 1.000, 800 i 600

Karijera

Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona

I pored činjenice da je u Srbiji registrovano 743.518 nezaposlenih, kvalitetnu radnu snagu uvozimo, jer postoji nedostatak kvalifikovanih radnika.