Jermenija i Azerbejdžan potvrdile dogovor o primirju u regionu Nargono-Karabah

Jermenija i Azerbejdžan potvrdile dogovor o primirju u regionu Nargono-Karabah

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana, Serž Sargsjan i Ilham Alijev razgovarali su sinoć u Beču o konfliktnom regionu Nargono-Karabah. Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, SAD John Kerry, kao i državni sekretar za evropske poslove Franciske Harlem Desir, ispred Minsk grupe OEBS.

Na sastanku je ponovljeno opredeljenje da konflikt ne može biti rešen vojnim putem, navodi se u saopštenju OEBS, dodajući da Minsk grupa insistira na značaju poštovanja sporazuma o primirju.

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana izrazili su privrženost primirju i miroljubivom rešenju konflikta.

Da bi se smanjio rizik za dalje nasilje oni su dogovorili završetak, u što kraćem roku, mehanizma OEBS za istragu.

Predsednici dve države, kako je saopšteno posle sastanka, dogovorili su i proširenje postojeće kancelarije predstavnika predsedavajućeg OEBS.

Takođe su dogovorili da nastave razmenu podataka o nestalim licima pod okriljem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Predsednici su prihvatili i nastavaka pregovora u junu, na mestu koje će biti naknadno dogovoreno, a sa ciljem da se nastave pregovori o kompromisnom rešenju.

“Žestoke borbe na liniji kontakta pre šest nedelja pokazuju da dugogodišnji status kvo nije održiv”, rekao je uoči sastanka šef nemačka diplomatije i predsedavajući OEBS-u Frank-Walter Steinmeier .

On je istakao da što duže bude trajao konflikt dolazi do sve većeg naoržavanja, a tako i do većeg rizika od nove eskalacije, pa i rata između dve zemlje.

Proteklih godina je konflikt oko regiona Nagorno-Karabah bio među zamrznutim konfliktima.

Rat tokom 1990-tih je odneo više od 20.000 ljudskih života, proterano je milion ljudi i okupirana je teritorija od strane jermenskih trupa.

Pregovori u okviru takozvane Minsk grupe su stagnirali i međunarodni pregovarači su morali da gledaju kako je, uz pogoršanje situacije na terenu, došlo do smanjenja spremnosti na kompromis.

Sargasjan i Alijev su se poslednji put sreli avgusta 2014. u Sočiju, a Rusija, kao regionalna sila na Kavkazu ponovo je pokrenula inicijativu da za pregovarački sto dovede dva predsednika, ovaj put u Beč.

“Preko noći neće biti rešenja”, ukazao je i Steinmeier.

Šef ruske diplomatije Lavrov kazao je posle sastanka da je vidljiva želja dve strane za kompromisom i istakao da je Rusija spremna da bude posrednik.

Izvor:Tanjug
Previous Vlasti Libije ne mogu do Gadafijevog zlata, ne znaju šifru sefa
Next Konkurs za esej Misije OEBS-a u Srbiji, nagrada: besplatno učešće u Varšavi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

SAD napale Siriju krstarećim raketama

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Geopolitika 0 Comments

Oštre reakcije levičarskih vlada u Latinskoj Americi na smenu Dilme Rusef

Venecuela je povukla svog ambasadora iz Brazila i zamrzla odnose sa svojim južnim susedom reagujući na smenu predsednice Dilme Rusef (Dilma Rousseff).

Geopolitika 0 Comments

Putin i Trump dogovorili prekid vatre u Siriji

U julskoj vrelini, dok su ulice Hamburga postajale ratno poprište u brutalnom sukobu između snaga reda i radikalnih antiglobalističkih demonstranata u kojem su povređene stotine ljudi, u Kongresnom centru, prvi su se put

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply