Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najtrgovaniji Tehnogas

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najtrgovaniji Tehnogas

Danas je zabeležen izuzetno skroman promet, a svega dve hartije su registrovale promet veći od 1 milion RSD. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 14,9 miliona RSD (0,1 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je nevelikih 0,2% na 614,9 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS) sa realizacijom od 6,1 miliona RSD po prosečnoj ceni od 8.000 RSD. Od juče se ovom hartijom trguje bez prava na dividendu koja će u slučaju odobrenja skupštine iznositi 1.801 RSD bruto po akciji.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) se blago spustio na 1.080 RSD uz trgovanje vredno 1,1 milion RSD, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila skomno trgovanje od nepunih 1 milion RSD po prosečnoj ceni od 636 RSD, što je 1,8% više u odnosu na jučerašnje trgovanje. NIS je i danas beležio prilično jaku tražnju te je samo izostanak značajnije ponude sprečio veći promet. Beogradski Imlek (IMLK) je bio dobitnik dana, skočivši 7,3% na 5.687 RSD. Najveća domaća mlekara stizala je do 5.700 RSD, što je najviši nivo ove hartije još od prošlog proleća kada se spremalo preuzimanje ove kompanije od fonda Mid Europa.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je pao 0,7% na 894 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD, dok se bečejski Sojaprotein (SJPT) spustio na 810 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD. Ova kompanija je juče izvestila da je ostvarila snažan rast proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu tekuće godine. Poslovni prihod kompanije u prvom kvartalu stigao je nadomak 5 milijardi RSD što predstavlja rast od 57,4% u odnosu na isti period 2015, a najveći doprinos rastu dao je skok ino prodaje od 49% na 2,8 milijardi RSD. Poslovna dobit kompanije smanjena je 22,3% na 276,1 milion RSD, dok je neto dobit, usled negativnog finansijskog rezultata, smanjena 79% na 98,3 miliona RSD.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Nemci za praksu nude 950 evra i odmor
Next NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Svetske berze: Najbolji period za banke od 2009. godine

Rast akcija na svetskim berzama nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i zabeležen je još samo 1972. i 1996. godine, posle pobede Ričarda Niksona odnosno Bila Klintona.

Berza

Rastući potencijal cene zlata

Cene zlata očekivano su u dobrom ritmu s obzirom na sve veće geopolitičke napetosti oko Irana te trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Svetske berze

Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti SAD-a i Kine

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer su ponovo izbile zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, dok je podršku tržištu pružila odluka Feda da