Srbija i Grad Beograd na sudu zbog rušenja objekata u naselju Savamala

Srbija i Grad Beograd na sudu zbog rušenja objekata u naselju Savamala

Vlasnici lokala, čije su objekte u Hercegovačkoj ulici bagerima u noći 25. aprila porušili za sada nepoznati počinioci pod fantomkama, najavili su da će tužiti državu Srbiju i Grad Beograd.

Oni navode da će zaštitu zatražiti i od međunarodnih institucija i da očekuju obeštećenje za pretrpljenu štetu i izgubljenu dobit.

Vlasnik preduzeća Transport peroni Vladimir Marković kaže da je to preduzeće 2001. godine zaključilo ugovor o zakupu sa tada SR Jugoslavijom-Komisijom za administrativna pitanja Savezne Vlade prema tadašnjim propisima i da su svi sagrađeni objekti dobili saglasnost nadležnog organa a preduzeće je 2003. godine podnelo zahtev za legalizaciju, koja ni do današnjeg dana nije okončana.

Vlasnik firme Iskra d. o. o. Dušan Miljević, čijih 1.000 kvadrata poslovnog prostora je srušeno u Hercegovačkoj ulici, kaže da ih je gradila državna firma pre 50 godina, a da on nije dodao ništa od kada je kupio preduzeće.

Kako kaže, osim što mu je imovina srušena, Grad je izvršio i bespravnu eksproprijaciju 1.400 kvadrata zemljišta, a u trenutku rušenja nijedan objekat njegove firme nije ispunjavao zakonske uslove da bude srušen, pošto su neki objekti imali važeću privremenu dozvolu, neki važeću upotrebnu dozvolu, a neki važeću građevinsku dozvolu.

Izvor:N1
Previous Mir u Siriji i Libiji na dnevnom redu svetskih sila
Next Sankcije nisu prepreka za saradnju Nemačke i Rusije

You might also like

Najvažnije vesti

Top 20 najinovativnijih ekonomija: Švajcarska prva, Srbija na 55. mestu

Kina je prvi put ušla medju 20 najinovativnijih ekonomija, dok su SAD ispale iz prvih pet na listi, navodi se u izveštaju Globalni indeks inovacija 2018.

Politika

Izveštaj o rezultatima službene istrage o učešću u ratu u Iraku zatresao Britaniju

Britanija je ušla u rat u Iraku “pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje”, izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot (John Chilcot), predstavljajući svoj izveštaj

Društvo

Požar u Alberti: Kanađani se mole za kišu, proizvodnja nafte samanjena za četvrtinu

Kanadski zvanični strahuju da bi požar velikih razmera koji je zahvatio naftom bogatu pokrajinu Albertu mogao da se proširi na dvostruko veću teritoriju.