Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Od početka finansijske krize 2008. cene nekretnina u Ukrajini su više nego prepolovljene, a tržište i dalje pada i ne vidi mu se dna, piše Novo vreme.

Štaviše, u 2015. je zabeležena najmanja tražnja u deceniji, a cene su najbrže padale, piše list.

Prema podacima kompanije “ARPA Real Estate” prošle godine je u glavnom gradu prodato 8.200 stanova, što je za 40 odsto manje nego 2014. Razlika je drastično veća u odnosu na 2013. kada je prodato 31,5 hiljada stanova. Sve to vrši pritisak na cene stanova u Kijevu, pa je prosečna cena stana u aprilu iznosila 880 dolara po kvadratnom metru, u poređenju sa 1.040 dolara u aprilu 2015.

Situacija u delovima zemlje izvan glavnog grada je još lošija. U regionalnim centrima cene nekretnina su protekle godine pale između trideset i 40 odsto. Izuzetak je Odesa, grad mornara, koji primaju plate u dolarima. Cene stanova u gradu na obali Crnog mora prošle su godine pale “samo” 3 odsto.

Struktura kupaca u Kijevu

Poslednjih šest meseci u Kijevu se pojavio novi tip stranaca koji žele da postanu vlasnici kuća u glavnom gradu Ukrajine, piše Novo vreme.

“U novije vreme stanove u Kijevu uglavnom kupuju Poljaci, da bi ih posle iznajmljivali”, kaže Galina Melinkova iz agencije Blagovest.

Po rečima Melinkove, za ukrajinske nekretnine, osim Poljaka, zainteresovani su i Italijani, Rusi i Amerikanci. Međutim, veći priliv stranaca sprečava komplikovani devizni zakon.

Previous Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije
Next Četiri kandidata za predsednika Srbije, do danas

You might also like

Nekretnine 1Comments

Raspisan konkurs za prodaju imovine Vojske Srbije

Republička direkcija za imovinu raspisala je novi tender za otuđenje nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije.

Nekretnine 0 Comments

Novi Sad dobija dva solitera od 14 spratova

Nakon što je usvojen i javnosti predstavljen Plan detaljne regulacije novosadskog naselja Telep, koji predviđa gradnju više od 15.500 stanova i 668.000 m2 poslovnog prostora, na red je došlo i

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali, problem vlasnički odnosi

Švajcarski preduzetnik Dennis Bandack kupio je za 2,7 miliona evra manji hotel na Korčuli i planira kupovinu još devet hotela, jer u Hrvatskoj vidi najbolji odnos između cene i dobiti, piše Deutsche

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply