Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Od početka finansijske krize 2008. cene nekretnina u Ukrajini su više nego prepolovljene, a tržište i dalje pada i ne vidi mu se dna, piše Novo vreme.

Štaviše, u 2015. je zabeležena najmanja tražnja u deceniji, a cene su najbrže padale, piše list.

Prema podacima kompanije “ARPA Real Estate” prošle godine je u glavnom gradu prodato 8.200 stanova, što je za 40 odsto manje nego 2014. Razlika je drastično veća u odnosu na 2013. kada je prodato 31,5 hiljada stanova. Sve to vrši pritisak na cene stanova u Kijevu, pa je prosečna cena stana u aprilu iznosila 880 dolara po kvadratnom metru, u poređenju sa 1.040 dolara u aprilu 2015.

Situacija u delovima zemlje izvan glavnog grada je još lošija. U regionalnim centrima cene nekretnina su protekle godine pale između trideset i 40 odsto. Izuzetak je Odesa, grad mornara, koji primaju plate u dolarima. Cene stanova u gradu na obali Crnog mora prošle su godine pale “samo” 3 odsto.

Struktura kupaca u Kijevu

Poslednjih šest meseci u Kijevu se pojavio novi tip stranaca koji žele da postanu vlasnici kuća u glavnom gradu Ukrajine, piše Novo vreme.

“U novije vreme stanove u Kijevu uglavnom kupuju Poljaci, da bi ih posle iznajmljivali”, kaže Galina Melinkova iz agencije Blagovest.

Po rečima Melinkove, za ukrajinske nekretnine, osim Poljaka, zainteresovani su i Italijani, Rusi i Amerikanci. Međutim, veći priliv stranaca sprečava komplikovani devizni zakon.

Previous Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije
Next Četiri kandidata za predsednika Srbije, do danas

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu

Jedna od najvećih banaka u Singapuru, UOB, suspendovaće svoje programe stambenih zajmova u Londonu, dok druga velika banka iz Singapura kaže da pojačano nadgleda situaciju.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Siniša Mali o Beogradu na vodi sa poslovnim ženama iz Dubajia

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je prilikom jučerašnjeg sastanka sa delegacijom Saveta poslovnih žena iz Dubaija predstavio projekat “Beograd na vodi”, saopštila je informativna služba Gradske uprave.

Nekretnine 3 Comments

Uzeti kredit za stan ili biti podstanar? Nema jednostavnog odgovora

Biti podstanar ili skoro ceo radni vek otplaćivati kredit za stan je dilema koja muči veliki broj građana Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply