Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Od početka finansijske krize 2008. cene nekretnina u Ukrajini su više nego prepolovljene, a tržište i dalje pada i ne vidi mu se dna, piše Novo vreme.

Štaviše, u 2015. je zabeležena najmanja tražnja u deceniji, a cene su najbrže padale, piše list.

Prema podacima kompanije “ARPA Real Estate” prošle godine je u glavnom gradu prodato 8.200 stanova, što je za 40 odsto manje nego 2014. Razlika je drastično veća u odnosu na 2013. kada je prodato 31,5 hiljada stanova. Sve to vrši pritisak na cene stanova u Kijevu, pa je prosečna cena stana u aprilu iznosila 880 dolara po kvadratnom metru, u poređenju sa 1.040 dolara u aprilu 2015.

Situacija u delovima zemlje izvan glavnog grada je još lošija. U regionalnim centrima cene nekretnina su protekle godine pale između trideset i 40 odsto. Izuzetak je Odesa, grad mornara, koji primaju plate u dolarima. Cene stanova u gradu na obali Crnog mora prošle su godine pale “samo” 3 odsto.

Struktura kupaca u Kijevu

Poslednjih šest meseci u Kijevu se pojavio novi tip stranaca koji žele da postanu vlasnici kuća u glavnom gradu Ukrajine, piše Novo vreme.

“U novije vreme stanove u Kijevu uglavnom kupuju Poljaci, da bi ih posle iznajmljivali”, kaže Galina Melinkova iz agencije Blagovest.

Po rečima Melinkove, za ukrajinske nekretnine, osim Poljaka, zainteresovani su i Italijani, Rusi i Amerikanci. Međutim, veći priliv stranaca sprečava komplikovani devizni zakon.

Previous Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije
Next Četiri kandidata za predsednika Srbije, do danas

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Zašto poskupljuju beogradski kvadrati?

U prva tri meseca ove godine kavadratni metar stana u regionu Beograda skuplji je za čak šest odsto u odnosu na isti period 2017. godine, navodi se u izveštaju Nacionalne korporacije

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Prodaje se stambeni kompleks Bosmal u Sarajevu

Bosmal, stambeni kompleks u sarajevskom naselju Hrasno, naći će se 17. maja na prvoj javnoj prodaji u Opštnskom sudu u Sarajevu.

Nekretnine 1Comments

Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju

Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rešavanje stambenog zbinjavanja izbeglih i raseljenih lica iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply