Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Od početka finansijske krize 2008. cene nekretnina u Ukrajini su više nego prepolovljene, a tržište i dalje pada i ne vidi mu se dna, piše Novo vreme.

Štaviše, u 2015. je zabeležena najmanja tražnja u deceniji, a cene su najbrže padale, piše list.

Prema podacima kompanije “ARPA Real Estate” prošle godine je u glavnom gradu prodato 8.200 stanova, što je za 40 odsto manje nego 2014. Razlika je drastično veća u odnosu na 2013. kada je prodato 31,5 hiljada stanova. Sve to vrši pritisak na cene stanova u Kijevu, pa je prosečna cena stana u aprilu iznosila 880 dolara po kvadratnom metru, u poređenju sa 1.040 dolara u aprilu 2015.

Situacija u delovima zemlje izvan glavnog grada je još lošija. U regionalnim centrima cene nekretnina su protekle godine pale između trideset i 40 odsto. Izuzetak je Odesa, grad mornara, koji primaju plate u dolarima. Cene stanova u gradu na obali Crnog mora prošle su godine pale “samo” 3 odsto.

Struktura kupaca u Kijevu

Poslednjih šest meseci u Kijevu se pojavio novi tip stranaca koji žele da postanu vlasnici kuća u glavnom gradu Ukrajine, piše Novo vreme.

“U novije vreme stanove u Kijevu uglavnom kupuju Poljaci, da bi ih posle iznajmljivali”, kaže Galina Melinkova iz agencije Blagovest.

Po rečima Melinkove, za ukrajinske nekretnine, osim Poljaka, zainteresovani su i Italijani, Rusi i Amerikanci. Međutim, veći priliv stranaca sprečava komplikovani devizni zakon.

Previous Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije
Next Četiri kandidata za predsednika Srbije, do danas

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Legalizacija: Upotrebne dozvole najveći problem

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine precizira da svaki investitor, posle pet godina od dobijanja građevinske dozvole, mora da pribavi i upotrebnu dozvolu.

Nekretnine 0 Comments

Siniša Mali: Izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadrata

Gradonačenik Beograda Siniša Mali izjavio je da je u 2017. godini izdato građevinskih dozvole za više od milion kvadrata, što prema njegovim rečima ukazuje da je Beograd postao “grad kranova

Nekretnine 0 Comments

Prodaje se imovina Gemaxa kod Marakane

Stečajni upravnik građevinskog preduzeća Gemax oglasio je prodaju imovine stečajnog dužnika, pa bi novog vlasnika trebalo da dobije i istoimeni popularni sportski objekat na adresi Banjički venac.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply