Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Srbija u oblasti biotehnologije ima veliki broj izuzetnih stručnjaka i to je veliki potencijal koji zemlja mora da iskoristi u narednim godinama, poručili su organizatori konferencije “Fabelgrade 2016” koja je počela juče u Beogradu.

Prva konferencija o digitalnoj fabrikaciji počela je u subotu u Domu omladine organizovanjem prvih predavanja i praktičnih radionica svetskih i regionalnih “fab lab” stručnjaka.

Poseban akcenat stavljen je na preduzetništvo i korišćenje naučnih saznanja i otkrića iz oblasti biotehnologije, kao privredne grane budućnosti, saopštio je organizator.

Jedan od osnivača “Fab Inicijative” i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da ovaj skup dolazi u pravom trenutku za Srbiju, jer je 2016. proglašena za godinu preduzetništva, a biotehnologija, kao jedna od centralnih tema konferencije, jedan je od najvećih privrednih potencijala budućnosti.

“3D štampa, 3D bioštampa i druge nove tehnologije o kojima se govori na konferenciji koristi već nekoliko grupa stručnjaka u Srbiji, koje do sada uglavnom nisu sarađivale međusobno. Mi smo sada želeli da ih povežemo u okviru Srbije, ali i da pokažemo široj javnosti šta sve već postoji u našoj zemlji. Cilj nam je takođe i da se svi povežemo sa gostima iz regiona i drugih zemalja. Čak se može se reći da se kroz ovakve inicijative Srbija uključuje u globalne aktivnosti u ovoj oblasti”, kaže Gađanski.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Srbiji Erika Kin podsetila je na svečanom otvaranju da je prvi “fab lab” na svetu osnovan upravo u Americi, na čuvenom Masačusets institutu za tehnologiju (MIT), i istakla da je za Srbiju veoma bitno to što će zahvaljujući ovakvim događajima dostepi na mapu svetske “fab lab” zajednice.

“Tehnologija je budućnost. I ono o čemu se ovde govori je budućnost. I stoga je ambasadi SAD u Srbiji veliko zadovoljstvo da podrži ovu inicijativu. Ovde se kreira nešto novo. A kreiranje je univerzalni jezik”, poručila je Erika Kin na svečanom otvaranju konferencije.

“FABelgrade 2016” organizuje NVO “Fab Inicijativa” sa koorganizatorima “Polyhedra Fab Lab” i “Fab Lab Belgrade”, uz podršku ambasade SAD u Srbiji.

Konferenciju su podržali i brojni sponzori, među kojima i “Seven Bridges Genomics”, “Delta Holding” i “Nordeus”.

Izvor:Tanjug
Previous Dolar ojačao, cena zlata pala 1,7 odsto za nedelju dana
Next VOICE: Arapska kompanija obećala profit, a upropastila Karađorđevo

You might also like

Najvažnije vesti

U Šapcu se otvara pogon italijanske kompanije Pasubio

Italijanska kompanija Pasubio otvara pogon u Šapcu, gde će za izradu kožnih sedišta za luksuzne automobile zaposliti 500 Šapčana, a klijenti, za koje ova kompanija radi su Lamborghini, Porsche, Jaguar,

Preduzetništvo

Kako rešiti problem niskih otkupnih cena voća i povrća

Voćari i povrtari se i ove godine suočavaju sa problemom plasmana robe jer im nakupci nude male cene, zbog čega se polako okreću velikim trgovinskim lancima u Srbiji.

Društvo

Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama, izjavila je ministar