Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Većina svetskih banaka je u najnovijim izveštajima korigovala svoje prognoze o vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Goldman Sachs banka predviđa da će zajednička evropska valuta do kraja godine pasti na 1,05 dolara, što je rast u odnosu na prethodnu prognozu od 95 US centi za jedan evro.

Iako su mnogi stručnjaci očekivali da će vrednost evropske valute oslabiti nakon drugog kruga monetarnih podsticaja ECB, evro je od 31. dcembra ojačao 4,1 odsto. U to vreme je više od 80 odsto analitičara očekivalo pad vrednosti evra u prvoj polovini 2016. Od 14 banaka koje su početkom godine predviđali pad evra na paritet sa dolarom ili niže, sada ih je ostalo samo pet, piše Bloomberg.

“Sumnjamo da će Evropska centralna banka biti u stanju da uskoro na efikasan način oslabi valutu”, napisao je u zabelešci Robin Brooks, valutni strateg u Goldman Sachs-u, dodajući da snaga evra nije posledica slabosti američke valute već politike centralne bank.

Goldman Sachs očekuje da će evro pasti na 95 US centi u 2 godine, i na 90 US centi za 36 meseci. U prethodnim prognozama američka investiciona banka je predviđala pad evra na 90 centi do januara 2018.

Deutsche Bank, drugi najveći svetski trgovac valutama, takođe je revidirala svoje prognoze o odnosu evro/dolar. U izveštaju od prošlog četvrtka nemačka banka predviđa pad evra na 1,05 dolara do kraja godine i na 90 US centi do kraja 2017.

U prethodnom izveštaju nemačka banka je prognozirala paritet evro dolar za ovu godinu i 85 US centi u 2017.

Na valutnom tržištu u Njujorku u petak se evrom trgovalo po ceni 1,1309 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Bitcoin stabilan oko 455 dolara
Next Dinar u ponedeljak bez promene prema evru, slabiji u odnosu na dolar

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Signali iz Goldman Sachsa podigli bitcoin iznad 9.000 dolara

Kada su, ranije ove godine, bankari govorili da je bitcoin prevara, opasnost, i špekulativni balon, investitorima u kriptovalute to je poslužilo kao dodatni motiv za kupovinu.

Wall Street: Fed nagovestio povećanje kamata, berzanski indeksi na novim rekordnim visinama

Indeksi na američkim berzama u utorak su dostigli nove rekorde, četvrti dan zaredom, nakon što je predsednica američke centralne banke nagovestila mogućnost povećanja kamatnih stopa, ranije nego se prethodno očekivalo.

Evropske berze: Poslovni rezultati kompanija razočarali ulagače

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su  pali jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući nemačku Lufthansu i švedski Ericsson.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply