Dolar ojačao,  cena zlata pala 1,7 odsto za nedelju dana

Dolar ojačao, cena zlata pala 1,7 odsto za nedelju dana

Vrednost američkog dolara porasla je drugu nedelju zaredom podstaknuta obnovljenim nadama investitora da bi Federalne rezerve mogle povećati kamatne stope u dva navrata.

Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi 6 vodećih svetskih valuta porastao je za nedelju dana 0,8 odsto.

Američki Sekreterijat za trgovinu u petak je saopštio da je maloprodaja u aprilu porasla 1,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najviši rast od marta 2015. godine, i još jedan u nizu podataka koji ukazuju na rast američke privrede. Službeni podaci su nadmašili očekivanja analitičara koji su predviđali rast 1 odsto.

Iako su zvaničnici američke centralne banke nagoveštavali da je povećanje cene novca moguće, i to u dva navrata u ovoj godini, tržišta im nisu verovala zbog usporavanja rasta najveće svetske privrede u prvom tromesečju. Zbog toga je dolar od početka godine bio pod pritiskom, te je početkom ovog meseca prema korpi valuta pao na najniži nivo u 16 meseci.

Međutim, u poslednje vreme iz SAD stižu povoljniji izveštaji pa sada investitori procenjuju da postoji 60 odsto šansi da će Fed ipak do kraja godine povećati kamate, mada ne pre početka jeseni.

Nakon najnovijeg izveštaja o maloprodaji, dolar je u petak ojačao prema evru 0,6 odsto, na 1,1309 dolara za evro. Na nedeljnom nivou dolar je prema evru ojačao 0,8 odsto.

U odnosu na japansku valutu, dolar je protekle nedelje ojačao 1,4 odsto, na 108,64 jena, što se zahvaljuje mogućoj intervencije japanskih vlasti na deviznom tržištu.Nedavno je ministar finansija Taro Aso upozorio da će Japan preduzeti nužne mere kako bi oslabile jen, u slučaju da kretanje kursa bude negativno uticalo na trgovinu i privredu Japana.

Foto: www.undervaluedequity.com

Foto:
www.undervaluedequity.com

Najveći nedeljni pad zlata od kraja marta

Vrednost zlata u petak je porasla 0,77 odsto, na 1273,45 dolara po unci, ali je na nedeljnom nivou doživeo najveći pad od kraja marta jer je jači dolar smanjio potražnju za zlatom.

Za nedelju dana vrednost zlata pala je 1,7 odsto, što je najveći nedeljni pad od 25. marta. Ipak, zlato je od početka godine na dobitku oko 20 odsto.

U poslednjih pet nedelja, vrednost dolara u korpi valuta je rasla 4 sedmice, što imovinu denominiranu u dolarima kao što je zlato čini skupljom za imaoce drugih valuta.

“Trenutno je dolar glavni faktor za cenu zlata”, rekao je William Wong, pomoćnik direktora u “Wing Fung Precious Metals” u Hong Kongu.

Wong veruje da će tržište ostati podeljeno u mišljenju o tome kada će Fed podići kamatne stope .

Zlato će verojatno ostati “zarobljeno” između 1.250 $ i 1,300 $ pre narednog sastanka Federalnih rezervi u junu”, smatra Wong.

Izvor:Agencije
Previous Dinar u ponedeljak bez promene prema evru, slabiji u odnosu na dolar
Next Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Promet više nego prepolovljen, pšenica jeftinija skoro 15% nego prošle godine

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 50,49% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za skoro 52 odsto.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija porasle, nakon što je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih

Beogradska berza: Silazni trend treći dan zaredom, NIS najprometniji

Treći dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 se blago spustio na nivo od 622,2 poena, izgubivši 0,25% svoje vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply