Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

U centru Banjaluke danas u podne održaće se dva skupa – protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima.

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira.

On je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem.

Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest “Oslobodimo Srpsku!” je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija.

To potvrđuju i slike iz parka Mladena Stojanovića i sa Trga Krajine, gde su, na udaljenosti od svega 1,6 kilometara, već postavljene bine sa kojih će lideri stranaka u RS poslati svoje političke poruke.

Bez obzira što predstavnici obe strane pozivaju na mir i toleranciju, zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom današnjih javnih skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke za 14. maj, od 00 do 20 časova.

Do tada, kako primećuje reporter Tanjuga iz Banjaluke, život u tom gradu odvija se uobičajeno i bez ikakve napetosti.

Izvor:Tanjug
Previous Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu
Next Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

You might also like

Tema dana

Etihad Airways obustavlja letove za Katar

Avio-kompanija Etihad Airways, koja je u državnom vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, obustaviće do daljnjeg sve letove ka i iz Dohe.

Tema dana

Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Vrednost evra prema američkom dolaru pala je protekle nedelje nakon obnovljenih spekulacija o pooštravanju monetarne politike u SAD.

Kompanije

M.I. Finance kupio Šabačku mlekaru

Mlekara Šabac u stečaju u vlasništvu Farmakoma MB prodata je danas za 950 miliona dinara šabačkoj firmi M.I. Finance, saopštio je Privredni sud u Valjevu.