Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

U novom izveštaju Pentagona navodi se da su se vlasti u Pekingu fokusirale na razvoj i naoružavanje veštačkih ostrva kako bi ostvarili veću kontrolu u morskom regionu bez oružanog sukoba.

Ministarstvo odbrane SAD u detaljnoj proceni izgradnje navodi da se na ostrvima Sparti sada nalazi preko tri kilometara puteva i nekoliko velikih luka u fazi izgradnje, ali i kanala i druge infrastrukture.

Na ostrvima su izgrađeni objekti kao što su radarski tornjevi, bunkeri, helikopterski aerodromi i pristaništa, navodi se u izveštaju.

Pentagon tvrdi da ubrzana izgradnja ostrva ne daje Kini nova teritorijalna prava, ali navodi da nova oprema, oružje i nadzor mogu omogućiti Kini da dugoročno poveća prisutnost u Južnom kineskom moru.

Kineske vlasti navode da su sporne teritorije pod kontrolom Pekinga, kao i da su nove zgrade i infrastruktura izgrađeni za javnu upotrebu i podršku ribarima.

Peking optužuje Filipine i Vijetnam da izvode građevinske radove na drugim ostrvima.

Pentagon u izveštaju navodi da Kina tvrdi da ima suverenitet nad celim Južnim kineskim morem u kojem se nalaze ostrva Senkaku pod upravom Japana.

Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da imaju prava na neka ostrva i grebene u Južnom kineskom moru.

Izvor:RTS
Previous Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju
Next Suspendovan kineski internet trgovac Alibaba

You might also like

Geopolitika

Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja

Šest zapadnih zemalja zatražilo je zajedničkom deklaracijom da sva naftna postrojenja u Libiji “bezuslovno i neodložno” ponovo budu stavljena pod kontrolu vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Makroekonomija

Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve

Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susedi.

Geopolitika

Donald Trump: Iskorišćava nas praktično svaka od G7 zemalja

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da je samit Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja bio “veoma dobar”, a da je kanadski premijer Justin Trudeau naučio lekciju.