Antverpen: Rast industrije dijamanata, promet u aprilu za trećinu veći nego prošle godine

Antverpen: Rast industrije dijamanata, promet u aprilu za trećinu veći nego prošle godine

Obim prometa dijamanata u Antverpenu u aprilu je bio za 32 odsto veći u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je finansijska vrednost robe bila viša za 39 odsto, pokazuje izveštaj konsalting kompanije Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Kako se navodi u izveštaju, uvoz i izvoz neobrađenih dijamanata iznosio je 18,75 miliona karata , vrednih 2,5 milijarde dolara. U poređenju sa aprilom 2015. izvoz dijamanata povećan je za 30 odsto, po obimu i po finansijskoj vrednosti. Istovremeno uvoz nebrušenih dijamanata povećan je za više od 50 odsto, dok je u finansijskom pogledu uvoz povećan za 34 odsto. U odnosu na mart, trgovana vrednost neobrađenih dijamanata porasla je 19 odsto, dok je obim trgovane robe porastao 4 odsto.

Brušenim dijamantima se trgovalo u vrednosti 1,8 milijardi dolara, pri čemu je obim uvezenih brušenih dijamanata porastao za 1,5 odsto ali je finansijska vrednost uvoza pala za 7,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Posmatrano za isti period, vrednost izvoza poliranih dijamanata pala je 6 odsto po obimu i 13,6% finansijski.

AWDC u mesečnom izveštaju ističe zanimljiv trend u trgovanju poliranim dijamantima, pa navodi da je uvoz brušenih dijamanada iz Sjedinjenih Država po obimu opao za 22% dok je po finansijskoj vrednosti zapravo porastao za 14 odsto. Ista slika se ponavlja i kod izvoza.

S druge strane, uvoz dijamanata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je porastao za 100%, ali je vrednost uvoza pala za 11 odsto. Ista je situacija i kod izvoza, koji je po obimu porastao 1 odsto, dok je finansijska vrednost izvezene robe niža za 24 odsto, što navodi na zaključak da trgovina dijamantima sa UAE uključuje velike količine dijamanata manje vrednosti.

Rezultati poslednjih meseci daju razloga za optimizam. Antverpen je svakako vodeće svetsko tržište i lider u industriji dijamanata, tako ako neko želi znati šta se dešava na tržištu dijamanata ne treba ići dalje od Antverpena… Shodno tome, verujemo da industrija dijamanata, u celini, napreduje”, kaže Margaux Donckier, portparol AWDC.

berza dijamanataPrestolnica dijamanata

Antverpen je najveći centar trgovine dijamantima i specijalizovani proizvodni centar za najkvalitetnije i najdragocenije dijamante. Ova industrija obuhvata preko 34.000 ljudi, 1.800 kompanija, 300 laboratorija-fabrika, četiri berze dijamanata i 4 banke specijalizovane za finansije u trgovini dijamanata.

Celokupno poslovanje smešteno je u svega tri ulice, takozvanom “Dijamantskom Distriktu”, poznatom i kao “Dijamantska četvrt”.

Antwerp World Diamond Centre (AWDC) je fondacija koja zastupa i promoviše interese belgijske industrije dijamanata u zemlji i inostranstvu.

Izvor:Agencije
Previous Evropska komisija najavila nove istrage o uvozu čelika iz Kine
Next Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu

You might also like

Svetske berze

Evropske berze u skoku na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše u finansijskom i uslužnom sektoru, a tržišta podržavaju i najave preuzimanja i spajanja.

Berza

Sve veća popularnost obveznica za dijasporu

Sve veći broj država u razvoju okreće se svojim sunarodnjacima u inostranstvu za prikupljanje sredstava putem “obveznica za dijasporu”, strategije finansiranja koju su uspešno uvele Indija i Izrael, ali koju

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Uvedena nova vrsta naloga i koncept statičke zone fluktuacije

Beogradska berza je u ponedeljak 12. decembra u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i