Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a

Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a

Na Wall Streetu je cena akcije tehnološkog diva pala za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najniži nivo od juna 2014., što je posledica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom, najvažnijim proizvodom kompanije.

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni, a najviše pažnje privukao je pad cene akcije Applea na najniži  nivo u dve godine.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.720 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.064 boda, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 4.737 bodova.

Sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa juče je dobilo na vrednosti, a najviše su, 0,7 posto, porasle cene akcija u telekomunikacionom sektoru.

S rastom od 0,5 posto sledio je trgovački sektor, koji je nadoknadio deo oštrih gubitaka od prethodnoga dana.

No, najviše pažnje privukao je pad cene akcije Applea za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najniži nivo od juna 2014., što je posledica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom, najvažnijim proizvodom tog tehnološkog diva.

U poslednje vreme Apple smanjuje narudžbine od svojih dobavljača, što znači da smanjuje proizvodnju jer potražnja za iPhoneom ne raste tako brzo kao pre.

Zbog toga je cena akcije već duže vreme pod pritiskom, pa je u proteklih godinu dana tržišna vrednost Applea pala za otprilike 200 milijardi dolara.

Juče je tržišna kapitalizacija firme skliznula na 495 milijardi dolara, pa sada prvo mesto na listi najvrednijih svetskih kompanija deli s Alphabetom, krovnom kompanijom Googlea.

berza1

Analitičari kažu kako su ulagači oprezni nakon snažnog skoka berzovnih indeksa od polovine februara, čime su nadoknadili sve gubitke od početka godine, kada su crne akcija oštro pale zbog pada cena nafte i slabljenja kineske ekonomije.

No, sada ulagačima nedostaje novih podsticaja jer najveće svetske ekonomije rastu sporo, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Sezona objava poslovnih izveštaja za prvo tromesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

“Ne vidim nikakvo uverenje ni na strani kupaca, ni na strani prodavca. Ekonomija raste sporo, pa će se i tržište akcija kretati sporo”, kaže Warren West, partner u firmi Greentree Brokerage Services.

I na evropskim su bvrzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,13 posto, na 9.862 boda, a pariski CAC 0,54 posto, na 4.293 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nemačka traži milion radnika
Next Azijske berze pale, skok dolara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi porasli, obim trgovine slab

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, ublaživši gubitke sa početka meseca, dok je dolar blago oslabio nakon snažnog uspona poslednjih dana.

Srednji kurs 118,0440 dinara za evro

Dinar će danas vredeti prema evru gotovo isto kao juče i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0440 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar oslabio, srdnji kurs 118,1557

Dinar je oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 118,1557 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply