Ljubodrag Savić: Rast BDP-a ne znači implicitno rast standarda

Ljubodrag Savić: Rast BDP-a ne znači implicitno rast standarda

Profesor Ljubodrag Savić kaže da rast BDP-a ne mora nužno da dovede do rasta životnog standarda građana.

“BDP kao sintetički pokazatelj nije najpouzdaniji, mi se uvek nadamo da će porastom BDP-a rasti standard. Nekada se desi, a nekada ne”, kaže Savić u emisiji na N1 i dodaje da je privredni rast dobar zbog nekih drugih stvari poput redovnijeg servisiranja javnog duga ili obaveza iz budžeta.

Srbija, prema rečima profesora, rast BDP-a u prvom tromesečju ove godine ima u odnosu na nisku prošlogodišnju osnovicu, kada se Srbija još nije u potpunosti oporavila od poplava.

Onpodseća i da Srbija posle “sjajnog” rasta BDP-a od 2001. do 2008. godine, od 5,5 odsto, nije uspela da premaši 70 odsto BDP-a iz 1989. godine, dok su ostale ozbiljne zemlje u tranziciji još pre 10, 15 ili 20 godina premašile predtranzicioni nivo.

On upozorava i da su procene Evropske komisije i MMF-a i dalje samo prognoze koje se verovatno baziraju na očekivanjima da se pokrene proizvodnja u Železari Smederevo i povećaju strane direktne investicije. Savić podseća i da je MMF 2009. godine prognozirao pozitivan rast svetske privrede, a da se desilo sasvim supronto, kao i da su se dugoročne prognoze te institucije uvek pokazivale kao pogrešne. Procene rasta BDP-a, Savić više vidi kao podršku Evropske komisije formiranju nove vlade i nastavku započetih reformi.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama, Savić objašanjva da u Srbiju dolaze četiri vrste investitora – jedni su kompanije iz velikih zemalja čijim interesima teško možete da se usprotiviti, drugi su oni koje pojedini ministri “provode kroz lavirint srpskih propisa”, teći se kockaju na tržištu akcija i obveznica, a četvrti dolaze da rade i zarade poštujući lokalne propise. Poslednjih je, nažalost, najmanje, konstatuje Savić i dodaje da Srbija mora da napravi poslovni ambijent, a još je daleko od toga.

Izvor: N1
Previous Aerodrom Nikola Tesla zapošljava još 60 radnika u 2016.
Next Lockheed Martin Danskoj isporučuje avione vredne 3 milijardi dolara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Američka industrija u punom zaletu u aprilu

Američke fabrike su u aprilu uhvatile zalet zabeleživši najviši rast proizvodnje još od februara 2014. godine, izveštava agencija “Bloomberg”.

Makroekonomija 0 Comments

Dun & Bradstreet: Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja

Međunarodna rejting agencija Dun & Bradstreet (Dan i Bredstrit) je u julskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i procenila da će njen privredni rast u

Makroekonomija 0 Comments

Samit G20: Slobodna trgovina i otvorena tržišta glavne teme

Ministri finansija iz 20 vodećih ekonomija sveta okupljaju se danas u Nemačkoj, u trenutku kada raste bojazan od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa “Amerika na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply