Evropske berze: Akcije porasle, nafta jeftinija, evro pao na 1,13 dolara

Evropske berze: Akcije porasle, nafta jeftinija, evro pao na 1,13 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u petak su porasle zahvaljujući dobrim podacima o maloprodaji u Sjedinjenim Državama.

Indeks Stoxx Europe 600 porastao je u petak 0,5 odsto, na 334,68 poena. Na nedeljnom nivou panevropski indeks je na dobitku 0,9 odsto.

Indeks berze u Frankfurtu DAX porastao je 0,92 odsto, londonski FTSE 100 ojačao je 0,56 odsto a francuski CAC 40 je zatvorio sa dobitkom 0,62 odsto.

Italijanski FTSE MIB dobio je na vrednosti 0,644 odsto, dok je španski IBEX 35 zatvorio u plusu 0,67 odsto.

U petak ujutro akcije su beležile pad pod pritiskom loših poslovnih rezultatata nekoliko kompanija i , slabijim od očekivanja, makroekonomskim podacima iz evrozone.

Prema podacima Eurostata privredni rast u evrozoni iznosio je 0,5 odsto u prvom kvartalu 2016. što je za 0,1 odsto niže od očekivanja. Eurostat je takođe revidirao procenu rasta BDP-a zone evra za ovu godinu sa 1,6% na 1,5 odsto.

Investitore su razočarali i poslovni rezultati kompanija. Među gubitnicima na berzi izdvaja se Eutelsat sa padom cene akcija 28 odsto, nakon što je treći po veličini svetski satelitski operator smanjio procene poslovnih rezultat u ovoj godini.

Zbog pojeftinjnja nafte pod pritiskom su bile i akcije u ovom sektoru. Cena “brent” nafte oslabila je 0,44 odsto, na 47,87 dolara za barel, a američke WTI za 1,01 odsto, na 46,23 dolara za barel.

Evropske berze su podršku dobile u popodnevnim satima sa druge strane Atlantika. Maloprodaja u Sjedinjenim Državama prošlog je meseca porasla 1,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najviši rast od marta prošle godine, saopštio je Sekreterijat za trgovinu.

Snažni podaci iz maloprodaje umirili su strahovanja da američka ekonomija usporava i podgrejala nadanja da bi Federalne rezerve mogle u dva navrata povećati kamatne stope u ovoj godini.

Promena raspoloženja investitora rezultirala je rastom vrednosti američke valute na deviznom tržištu. U odnosu na evro američka valuta je ojačala 0,68 odsto, na 1,1300 dolara za evro.

Izvor:Agencije
Previous Putin: Prošlo je vreme spokoja, mislite o pretnjama za bezbednost Rusije
Next Evropska komisija najavila nove istrage o uvozu čelika iz Kine

You might also like

Berza

Azijske berze pale, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u ponedeljak cene akcija su pale jer su ulagači oprezni uoči objava poslovnih rezultata najvećih svetskih kompanija i jer su prinosi na obveznice blizu nivoa koje su pre loše

Svetske berze

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu je tehnološki sektor pod pritiskom, kao i juče na Wall Streetu, dok je dolar oslabio i prema japanskoj i prema evropskoj valuti.