Globalna tražnja zlata porasla 21 odsto u prvom tromesečju

Globalna tražnja zlata porasla 21 odsto u prvom tromesečju

Neizvesnosti u globalnoj ekonomiji i previranja na finansijskim tržištima snažno su pojačali tražnju zlata, bez nagoveštaja da apetiti investitora za plemenitim metalom popuštaju, objavio je Svetski savet za zlato.

Ukupna potražnja za zlatom porasla je u prvom kvartalu za 21 odsto, na 1.290 tona, što je drugi najveći kvartalni rast tražnje ikad zabeležen, pokazuje danas objavljeni izveštaj Svetskog saveta (WGC – World Gold Council).

Najveća tražnja zabeležena je u poslednjem kvartalu 2012.godine –  1.290,6 tona zlata.

Osnovni razlog rasta ražnje u prvom tromesečju WGC vidi u “zabrinutosti investitora zbog krhkosti ekonomije i neizvesne finansijske situacije”.

“Istovremeno je globalna tražnja za zlatnim nakitom smanjena 19 odsto, jer su, u kontekstu viših cena i štrajkova u Indiji te usporavanja privrednog rasta Kine, dva najveća svetska kupca, mnogi potrošači odložili kupovinu”, kaže se u izveštaju.

Investiciona potražnja je u prvom tromesečju ove godine iznosila 618 tona i više je nego udvostručena u odnosu na prvi kvartal 2015. kada je iznosila 278 tona.

U takvom je okruženju zabeležen “snažan priliv” kapitala u ETF fondove, primećuju u Svetskom savetu za zlato.

Paralelno, cena zlata u dolarima porasla je 17 odsto u prva tri meseca ove godine a rast je nastavljen i u drugom tromesečju pa se do kraja aprila uncom zlata trgovalo po najvišoj ceni u 15 meseci od 1.303,82 dolara.

“Zlato je postalo popularno kao imovina kojom se diversifikuje rizik zbog negativnih kamatnih stopa u Evropi i Japanu u kontekstu neizvesnosti u pogledu kineske ekonomije, te očekivanja o sporijem povećanju kamatnih stopa u SAD-u i previranja na globalnim tržištima akcija”, kaže se u izveštaju.

Šef Sektora za istraživanje tržišta pri WGC, Alistair Hewitt procenjuje da će potražnja za zlatom i dalje rasti s obzirom na kontinuiranu neizvesnost na tržištu i nekonvencionalne mere monetarne politike, koje će podržavati ulaganja i potražnju centralnih banaka za plemenitim metalom,. Centralne banke su u prvom kvartalu kupile 109 tona zlata.

“Zahvaljujući tome i očekivanom oporavku u Indiji potražnja za zlatom trebala bi ostati snažna u čitavoj 2016.godini”, zaključio je Hewitt.

Cena zlata danas se kreće blizu nivoa iz prethodnog dana, oko 1277,70 dolara po unci.

Izvor:Agencije
Previous Od 2017. Youtube nudi kablovske TV kanale
Next Lidl otvara prodavnice u Srbiji 2018. godine

You might also like

Berza

Evropske berze: Bankarski i naftni sektor podigli berze

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg opreznog trgovanja, a najveći su dobitnici bankarski i naftni sektor.

Berza

Srednji kurs 118,1806 dinara za evro

Dinar je ostao na približno istom nivou prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs danas iznosi 118,1806 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones na novom rekordu, S&P 500 oslabi

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao nov rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcija u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska