SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.

Sistem raketne odbrane razvijan je više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATO-a.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Moskva osudila odluku o postavljanju i aktiviranju štita

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka da postavi evropski raketni štit u Rumuniji kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javio je Reuters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon što je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.

Izvor:Agencije
Previous EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto
Next "Fidelinka" na prodaju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom “Beli papir” (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Među 12 prioroiteta nalazi se

Geopolitika 0 Comments

Libija: Intenzivirane borbe za Sirt, rodni grad Moamera Gadafija

Libijske provladine snage (GNA) i danas vode intenzivne borbe za osvajanje većeg dela teritorije od džihadista Islamske države u njihovom uporštu Sirtu.

Geopolitika 0 Comments

Polovina Britanaca za novi referendum o Brexitu

  Polovina Britanaca izrazila je želju za održavanjem referenduma o konačnom dogovoru o Brexitu nakon završetka pregovora između Londona i Brisela, rezultati su novih anketa. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply