SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.

Sistem raketne odbrane razvijan je više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATO-a.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Moskva osudila odluku o postavljanju i aktiviranju štita

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka da postavi evropski raketni štit u Rumuniji kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javio je Reuters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon što je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.

Izvor:Agencije
Previous EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto
Next "Fidelinka" na prodaju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Libija: Vlada koju podržavaju UN preuzela vlast

Vlasti u Tripoliju saopštile su danas da predaju vlast vladi narodnog jedinstva, koju podržavaju UN, kako bi se izbegle dalje podele i krvoprolića u Libiji.

Geopolitika 1Comments

Irak: Civili masovno napuštaju Mosul pred predstojeću ofanzivu

Hiljade porodica napuštaju Mosul pred najavljenu ofanzivu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Žestoke borbe za Alepo, primirje pred kolapsom

Nekoliko dana pred početak nove runde mirovnih pregovora u Ženevi dogovor o prekidu borbi u Siriji ozbiljno je narušen, javljaju svetske agencije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply