SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.

Sistem raketne odbrane razvijan je više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATO-a.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Moskva osudila odluku o postavljanju i aktiviranju štita

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka da postavi evropski raketni štit u Rumuniji kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javio je Reuters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon što je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.

Izvor:Agencije
Previous EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto
Next "Fidelinka" na prodaju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Antiruske sankcije Britaniji odnele 10 milijardi dolara

Zbog uvođenja sankcija Rusiji Velika Britanija je tokom 2015. godine pretrpela štetu od oko 10 milijardi dolara, izjavio je sekretar Ambasade Rusije u toj zemlji Konstantin Šlikov.

Geopolitika 0 Comments

SAD ne šalju delegaciju na mirovne pregovore o Siriji u Kazahstanu

Američki State Department saopštio je u subotu da neće poslati delegaciju na pregovore o Siriji u Astani, glavnom gradu Kazahstana, početkom sedmice, a kao razlog je naveo hitne obaveze u

Geopolitika 0 Comments

Sirijska vojska šalje pojačanje na granicu sa Irakom i Jordanom?

Sirijska vojska, uz podršku iranskih militanata, premešta snage u pustinjsku regiju u blizini granice sa Irakom i Jordanom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply