Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su u četvrtak skoro 48 dolara po barelu nakon izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja predviđa “drastičan” pad ponude i pojačanu tražnju u drugoj polovini godine.

Cana “brent” nafte na međunarodnim tržištima kreće se oko 47,70 dolara, što je za 0,40 viša cena u odnosu na sinoć, dok je američka WTI poskupela 1,08%, na 46,70 dolara po barelu.

Prekomerna globalna ponuda nafte, koja je izazvala sunovrat cena tog energenta, trebalo bi drastično da opadne u preostalom delu ove godine, pošto su požari poremetili proizvodnju u Kanadi, a tražnja u Indiji raste, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Tražnja za naftom širom sveta bi ove godine trebalo da poraste po solidnoj stopi, pri čemu će Indija biti “zvezda”, nakon što je u prvom tromesečju ta zemlja učestvovala sa čak 30 odsto u ukupnom globalnom rastu tražnje, navodi se u izveštaju IEA, a prenosi agencija France press.

“To dodatno ide u prilog činjenici da Indija preuzima od Kine ulogu glavnog tržišta na kom raste tražnja za naftom”, dodaje se u izveštaju.

IEA je, takođe, uverenja da će se višak globalne ponude nafte drastično smanjiti u preostalom delu ove godine.

Katastrofalni požari u Kanadi, blizu grada Fort McMurray, uzrokovali su smanjenje proizvodnje početkom ovog meseca, što će, prema ocenama IEA, rezultirati padom proizvodnje na nešto iznad 3,7 miliona barela dnevno u maju, što je skoro za milion manje nego na početku godinu.

Dešavanja u Kanadi, međutim, nisu prouzrokovala veći skok cena nafte, ocenjuje IEA.

Iran je, takođe, priredio iznenađenje, budući da je njegova proizvodnja porasla po većoj stopi od očekivane, nakon povrataka Teherana na tržište posle ukidanja sankcija toj zemlji.

Iranska proizvodnja nafte je u aprilu iznosila skoro 3,6 miliona barela dnevno, što je nivo koji je poslednji put viđen u novembru 2011. godine, pre pooštravanja zapadnih sankcija Teheranu, dodaje IEA.

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku nadovezuje se na jučer objavljene podatke američkog Ministarstva energetike (EIA) o padu zaliha sirove nafte za 3,4 miliona barela, u nedelji koja se završila 6.maja, što je prvi pad zaliha od marta.

Izvor:Agencije
Previous Lidl otvara prodavnice u Srbiji 2018. godine
Next Moskva: Stan jeftiniji od ulaznica za finalne utakmice Svetskog prvenstvo u hokeju

You might also like

Srbija: Najčešće lažne novčanice u apoenima od 2.000, 1.000 i 500 dinara

U prvom tromesečju ove godine u Srbiji je otkriveno 1.207 komada falsifikovanih dinarskih novčanica, što je za 8,6 odsto manje nego u istom periodu lane.

Politika 0 Comments

Listverse: Deset potencijalnih katastrofa u 2017. godini

Godina koju smo ostavili za nama ne bi se baš mogla opisati kao dobra, najblaže rečeno.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply