Martin Zwilling: Četiri karakteristike uspešnih preduzetnika

Martin Zwilling: Četiri karakteristike uspešnih preduzetnika

U vreme kada svi pričaju o preduzetnicima, a država ih ohrabruje u novim poslovnim poduhvatima, važno je na umu imati i veštine, odnosno karakteristike koje će mladim preduzetnicima pomoći da izdrže brojne izazove i ostvare zacrtane ciljeve.

Martin Zwilling je ugledni američki poslovni ulagač i mentor brojnim mladim preduzetnicima koji rado slušaju njegove savete.

Ove četiri karakteristike uspešnih preduzetnika Zwilling je izveo iz brojnih primera iz prakse i iskustva koje je stekao u radu s mladim ljudima.

1. Pomirite se s nepredvidivostima

Razmišljate li o preduzetničkom pothvatu, odmah u startu na umu morate imati nebrojene nepredvidivosti koje će se događati na dnevnoj bazi.

– Jednostavno se morate pripremiti na činjenicu da će nepredvidivosti biti vaša svakodnevnica – odlučno je izjavio Zwilling.

2. Morate imati debelu kožu

Kao vlasnik firme, većina povratnih informacija zaposlenika, kupaca, ulagača i partnera koje čujete – biće negativna, i to je činjenica na koju biste se trebali čim pre priviknuti.

– Dobar preduzetnik mora pronaći način kako balansirati između kritika i brojnih saveta te se držati zlatne sredine. Što znači ne svađati se oko svega, ali i ne slušati slepo sve i svakoga – tvrdi Zwilling.

Foto:cherispeak.wordpress.com

Foto:cherispeak.wordpress.com

3. Uvek imajte na umu viziju i misiju svoje firme

Koliko god velika ili mala bila, firma mora imati jasno definisanu misiju i viziju. Vizija je budućnost firme, kakvu je vidite i čemu težite, a misija je kako ćete tamo doći.

Morate znati i planirati korake za oba segmenta poslovanja, ukoliko želite postići krajnji cilj.

4. Uvek i iznova prihvatite neuspeh

Što pre uvidite činjenicu da je neuspeh deo svakodnevnice, biće vam lakše nositi se s njime.

– Morate biti prilagodljivi novim situacijama, a problemima pokušati pristupiti iz što više različitih uglova. Fleksibilnost je važna karakteristika uspešnih preduzetnika – tvrdi Zwilling.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji
Previous Western Digital kupuje SanDisk
Next Nissan preuzima trećinu udela u Mitsubishiju

You might also like

Preduzetništvo

Beograd: Na Sajmu mikro biznisa i porodičnog preduzetništva privrednici iz Srbije i regiona

U Domu sindikata u Beogradu danas je otvoren sajam “Mikro biznis i porodično preduzetništvo” koji će u naredna dva dana pored privrednika iz Beograda i drugih gradova Srbije okupiti i

Preduzetništvo

Zapad podstiče preduzetništvo, a mi zatvaramo

Posle intevencije inspekcije, dvojica studenata iz Niša, koji su zarađivali džeparac razvozeći biciklima sitnije pošiljke, prestali su da rade, a da bi nastavili, potrebne su im dozvola i registracija, što oni

Društvo

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.