Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena privatizacija.

Osim ove dve kompanije, privatizacija je predviđena i za vodeću hrvatsku nautičku kompaniju „ACI“, „Končar-elektroindustriju“, „Petrohemiju“, Luku Rijeka, Kroacija banku i Kroacija osiguranje.

Reč je o kompanijama u kojima država ima vlasnički udeo, a čija prodaja može da počne kada se ostvare potrebne zakonske izmene. Rok za njihovo provođenje je jun.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vlada, pri donošenju Nacionalnog programa reformi za 2016. godinu, najavila smanjene budžetskog deficita i javnog duga pomoću prodaje državne imovine, prenose hrvatski mediji.

Foto: Podravka

Foto: Podravka

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je ova odluka Vlade, u skladu sa namerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda.

Poslanici Mosta, člana vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Ivan Kovačić i Miro Bulj usprotivili su se privatizaciji ovih kompanija, ističući da one moraju da budu baza za razvoj Hrvatske.

Prema izmenama koje je usvojila hrvatska Vlada, kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa postaje INA, koja je do sada bila na 53. mestu.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Disney razočarao uprkos uspehu na blagajnama bioskopa
Next Western Digital kupuje SanDisk

You might also like

Kompanije

Evropska komisija najavila nove istrage o uvozu čelika iz Kine

Evropska komisija najavila je otvaranje nove istrage o određenim vrstama čelika uvezenim iz Kine za koje se sumnja da su odvojene subvencije, čime se koči slobodna konkurencija na svetskom tržištu.

Kompanije

Facebook bi mogao da napravi sedam milijardi dolara prihoda

Kako je Oculus Rift počeo da se isporučuje korisnicima ove nedelje, iz istraživačke kompanije Cantor Fitzgerald su želeli da prikažu šta to može značiti za kompaniju Facebook kada su u

Transport

Qatar Airways otpočinje letove na relaciji Sarajevo-Doha

Qatar Airways, jedna od najvećih i najrenomiranijih aviokompanija u svetu, od utorka, 31. oktobra otpočinje letove na relaciji Sarajevo-Doha.