Evropske berze zatvorile u negativnom području, drugi dan uzastopno

Evropske berze zatvorile u negativnom području, drugi dan uzastopno

Cene akcija na evropskim berzama u četvrtak su pale, drugi dan uzastopno, jer su najnoviji makroekonomski podaci obnovili strahovanja za rast privrede evrozone.

Indeks berze u Frankfurtu DAX pao je 1,13 odsto, londonski FTSE 100 oslabio je 0,95 odsto a francuski CAC 40 0,54 odsto.

Italijanski FTSE MIB izgubio je na vrednosti 0,6 odsto, dok je španski IBEX 35 zatvorio u neznatnih minus 0,01 odsto.

Danas je objavljeno da je industrijska proizvodnja u evrozoni u martu, drugi mesec za redom, opala više nego što je očekivano, što bi moglo da utiče na smanjenje procene ekonomskog rasta u prvom tromesečju ove godine.

Agencija EU za statistiku Eurostat saopštila je danas da je industrijska proizvodnja u 19 zemalja koje koriste evro u martu opala za 0,8 odsto u odnosu na februar, kada je zabeležen pad od 1,2 odsto.

U saopštenju se dodaje da je u martu povećana samo proizvodnja energije, dok je u svim drugim sektorima smanjena proizvodnja.

Pad industrijske proizvodnje je u martu veći od očekivanih 0,2 odsto i mogao bi da utiče da procena ekonomskog rasta u prvom tromesečju bude smanjena u reviziji koja je planirana za sutra.

Investitore su razočarali i poslovni rezultai kompanija, a pod najvećim pritiskom jutros bio je financijski sektor zbog pada akcija holandske osiguravajuće kuće Aegon za 11% i francuske banke Credit Agricole 4,9 odsto, što je rezultat slabijih od očekivanja kvartalnih rezultata.

Prema podacima Thomson Reuters StarMinea, 61% kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa ostvarilo je u prvom tromesečju zarade u skladu ili veće od očekivanja, međutim mnoge su to postigle rezanjem troškova, a ne povećanjem prihoda.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas
Next Dinar ojačao, u petak 122,72 dinara za jedan evro

You might also like

Berza

Dinar slabi i danas, kurs 119,3112

Dinar će danas oslabiti prema evru za 0,2 odsto u odnosu na sredu i zvanični srednji kurs iznosiće 119,3112 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Cene nafte pale treću nedelje zaredom

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su blago porasle, ali su na nedeljnom nivou pale, treću sedmicu zaredom.

Berza

Evropske berze nastavljaju svoj dvodnevni pad

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom finansijski i trgovački sektor.