Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazilska predsednica Dilme Rousseff suspendovana je danas sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Senat je glasao sa 55 glasova za naspram 22 protv za suspenziju. Vlast će privremeno preuzeti njen potpredsednik Michel Temer, kojeg Rousseff optužuje za institucionalni državni udar.

Brazilski Senat je 12 sati razmatrao mogućnost suspenzije Dilme Rousseff sa dužnosti na rok od 180 dana, a ona je, kako prenosi Sputnik, i ne čekajući kraj glasanja, naredila da se njene stvari prenesu iz predsedničke palate u ličnu rezidenciju.

Brazilska opozicija optužuje predsednicu Rousseff da je umešana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje.

Sama predsednica odbacuje sve optužbe, a ranije je izjavila i da je spremna da se bori za svoje mesto „svim raspoloživim sredstvima”.

Odlazak Dilme Rousseff je i kraj trinaest godina duge vladavini Radničke stranke u najvećoj državi Latinske Amerike.

Period vladavine te stranke počelo je 2003. godine s bivšim predsednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, koji je vodio brazilsku državu u vreme društveno-ekonomskog “buma” početkog ovog veka.

Izvor:Agencije
Previous Inflacija u Srbiji porasla 0,4 odsto
Next Od 2017. Youtube nudi kablovske TV kanale

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Christine Lagarde: Nema pobednika u trgovinskom ratu

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je danas da nema pobednika u trgovinskom ratu i da bi markoekonomski uticaj američkih tarifa bio ozbiljan ukoliko bi ostale zemlje odgovorile

Geopolitika 0 Comments

Eskalacija sukoba u Libiji

Snage lojalne libijskom vojnom komandantu Kalifi Haftaru bombardovale su protivničke snage, kao odgovor na smrtonosni napad na vazdušnu bazu na jugu zemlje.

Geopolitika 0 Comments

SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

Sjedinjene države su u sredu napravile još jedan korak u nameri da izoluju Severnu Koreju od svetskog finansijskog sistema zvanično je označivši “globalnim koncernom za pranje novca” i pretnjom za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply