Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas

Trgovački dan za nama doneo je nešto intenzivnije trgovanje akcijama, ali je promet ostao skroman i iznosio je 31,2 miliona RSD (0,25 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je za trećinu procenta na 618,1 poen.

Najprometnija akcija bio je beogradski Messer Tehnogas (TGAS) koji je oslabio 4,7% na 9.324 RSD uz promet od 10,8 miliona RSD. U utorak će biti održana skupština akcionara ove kompanije na kojoj će se raspravljati i o dividendi u bruto iznosu od 1.801 RSD po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 19,3%. Ex-dividend dan za ovu hartiju je ponedeljak, 16. maj. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je porastao 2,2% na 1.073 RSD zu promet od 4,4 miliona RSD, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) ojačala 0,8% na 621 RSD uz promet od 1,7 miliona RSD. Pri kraju trgovanja NIS je stizao i do nivoa od 630 RSD što je najviša vrednost u trgovanju akcijama ove kompanije u tekućoj godini. NIS je juče izvestio da je u prvom kvartalu zabeležio dobit od 0,3 milijarde RSD u odnosu na gubitak od 4,7 milijardi registrovan u istom periodu prošle godine. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ojačao 0,7% na 879 RSD uz promet od 0,6 miliona RSD, dok se Metalac (MTLC) zadržao na 2.750 RSD uz trgovanje akcijama vredno 2,8 miliona RSD. Dobitnik dana bio je Imlek (IMLK) koji je skočio 2,2% na 5.314 RSD uz realizaciju od 6,1 milion RSD, dok je zemunska Fitofarmacija (FITO) oslabila pola procenta na 2.454 RSD uz promet od 1,9 miliona RSD.

Obveznica serije RSO1499, denominovana u evrima, koja dospeva 1. januara 2017. godine, zabeležila je minoran promet od dve hiljade EUR.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Moskva: Stan jeftiniji od ulaznica za finalne utakmice Svetskog prvenstvo u hokeju
Next Evropske berze zatvorile u negativnom području, drugi dan uzastopno

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu sastanak Fed-a

Na američkim berzama se u ponedeljak trgovalo oprezno jer su se investitori, u nedostatku značajnijih ekonomskih podataka, fokusirali na početak dvodnevnog sastanaka američke centralne banke, od koje se očekuje da

Najvažnije vesti

Signali sa tržišta nisu više ono što su nekad bili

Finansijska tržišta više nisu samo barometar, već mogu da izazovu i oluju. Investitori su postali pasivni, a ni centralne banke nisu ništa bolje.

Berza

Dinar u ponedeljak slabi

Dinar će u ponedeljak biti slabiji prema evru za 0,1 odsto nego u petak i zvanični srednji kurs iznosiće 119,4323 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.