Azijske berze pale, slabiji dolar

Azijske berze pale, slabiji dolar

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio je u minusu 0,2 posto što je najniži nivo u dva meseca.

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcij pale, kao i dan pre na Wall Streetu, jer zbog slabosti globalne ekonomije i poslovnih rezultata kompanija ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,4 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u dva meseca.

Loše raspoloženje na tržištima posledica je jučerašnjeg pada berzovnih indeksa na Wall Streetu za otprilike 1 posto, čime su izgubljeni gotovo svi dobici od prethodnoga dana.

Dan pre cene akcija na najvećoj svetskoj berzi snažno su porasle zahvaljujući nadi ulagača da će se poslovni rezultati američkih kompanija poboljšati.

Foto: getty

Foto: getty

Uz to, makroekonomski pokazatelji ne ulivaju previše nade da će se rast globalne ekonomije tako skoro ubrzati, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Podršku tržištima pružaju samo cene nafte, koje su se znatno oporavile nakon oštrog pada početkom godine. No, i one prilično osciliraju, s obzirom da je malo naznaka da se ponuda smanjuje, a potražnja raste.

Jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 0,8 posto, na 45,85 dolara, nakon što je juče skočila 3,5 posto. I na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio za 0,8 posto, na 47,22 dolara, nakon što je juče poskupeo 4,6 posto.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov kurs jutros skliznuo na 108,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1425 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Ulagači obeshrabreni
Next EPS: Sa pet potpisanih ugovora stabilnost kompanije obezbeđena

You might also like

Berza

Srbija: Najčešće lažne novčanice u apoenima od 2.000, 1.000 i 500 dinara

U prvom tromesečju ove godine u Srbiji je otkriveno 1.207 komada falsifikovanih dinarskih novčanica, što je za 8,6 odsto manje nego u istom periodu lane.

Berza

Iran spreman da se pridruži pregovorima o stabilizaciji tržišta nafte

Iran je spreman da u naredna dva-do tri meseca podigne svoj nivo proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno, zavisno od potreba tržišta, saopšteno je iz Nacionalne naftne kompanije Irana

Svetske berze

Turska lira nastavila da tone, svetske berze u minusu

Vrednost turske lire nastavila je danas da pada, a potonuo je i glavni turski berzanski indeks, pošto investitori strahuju zbog ekonomskih politika Turske i pogoršanja odnosa Ankare i Vašingtona.