Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Rast energetskog sektora zahvaljuje se rastu cena nafte na američkom tržištu od 4 odsto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja što je otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi skočili više od 1 odsto, što se zahvaljuje rastu cena nafte i nadi ulagača da će se poslovni rezultati kompanija u sledećem razdoblju poboljšati.

Dow Jones ojačao je 1,26 posto, na 17.928 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 2.084 boda, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 4.809 bodova.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa juče je dobilo na vrednosti, pri čemu su najviše, 1,75 posto, skočile cene akcija u energetskom sektoru.

To se zahvaljuje skoku cena nafte na američkom tržištu za 4 posto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja, pa su otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Pozitivno je na tržište uticao i uspon cena akcija na svetskim tržištima, napredak u pregovorima između EU-a i Grčke o rešavanju grčkih dužničkih problema, kao i poruka japanskih vlasti da su spremne preduzeti mere za slabljenje jena.

Foto: dailytimess.tk

Foto: dailytimess.tk

Uspon cena akcija zahvaljuje se i nadi ulagača da će se u sledećem razdoblju poboljšati finansijski rezultati kompanija.

Sezona objava poslovnih izveštaja za prvo tromesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a da su prihodi smanjeni za 1,9 posto.

Niz kompanija objavio je u poslovnim izveštajima da očekuje poboljšanje finansijskih rezultata u sledećem razdoblju, što je podstaklo nadu da je recesija zarada, koja traje već gotovo godinu dana, pri kraju.

“Ne očekujemo neko veliko poboljšanje u zaradama, no verujem da u drugom tromesečju može doći do rasta prihoda”, kaže Dan Farley, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.156 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 10.045 bodova, a pariski CAC 0,36 posto, na 4.338 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Deo korejskog Doosan Engineeringa preuzima GE
Next Azijske berze: Dolar oslabio, ulagači oprezni

You might also like

Berza

Dinar nastavlja da miruje, srednji kurs 118,1668

Dinar se danas zadržao biti na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,1668 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, NIS jedini preko 1 milion RSD

Jučerašnji trgovački dan doneo je odličan promet usled trgovanja državnim obveznicama, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio pola procenta na 726,5 poena.

Berza

Beogradska berza: Trgovačka sedmica završena izuzetno skromnim prometom

Izuzetno skroman promet i nastavak silaznog trenda obeležili su poslednji trgovački dan u sedmici. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 7,6 miliona RSD (61 hiljada EUR), dok je indeks Belex15