Problematični krediti nisu i nenaplativi

Problematični krediti nisu i nenaplativi

Povodom medijskih napisa o problematičnim kreditima u bankarskom sektoru Srbije, Narodna banka Srbije je skrenula pažnju na neprecizno korišćenje termina problematičnih i nenaplativih kredita.

Koncept problematičnih kredita (NPL – non performing loans) definisan je u okviru regulative Narodne banke Srbije kojom se uređuje poslovanje banaka i podrazumeva kredite kod kojih je došlo do problema u otplati po jednom ili više navedenih osnova.

Pod pojmom problematični krediti podrazumeva se stanje ukupnog preostalog duga pojedinačnog kredita (uključujući i iznos docnje):

– po osnovu koga je dužnik u docnji (na način predviđen odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke) duže od 90 dana, ili po osnovu plaćanja kamate ili glavnice;

– po kome je kamata u visini tromesečnog iznosa (i viša) pripisana dugu, kapitalizovana, refinansirana ili je njeno plaćanje odloženo;

– po osnovu koga dužnik kasni manje od 90 dana, ali je banka procenila da je sposobnost dužnika da otplati dug pogoršana i da je otplata duga u punom iznosu dovedena u pitanje.

Uzimajući u obzir okolnosti zbog kojih je došlo do problema u otplati, banke procenjuju trenutnu vrednost ove vrste kredita na osnovu očekivanih budućih novčanih tokova, odnosno izvesne mogućnosti naplate.

Veoma retko se u praksi dešava da je kredit u celosti nenaplativ i u takvim slučajevima standardi nalažu da se izvrši celokupan otpis kredita, odnosno izmeštanje kredita iz bilansa stanja banke, kaže se u saopštenju NBS.

Gdeinvestirati.com
Previous Novi razgovori o Siriji zakazani za 17. maj u Beču
Next Upozorenje pčelarima: Danas kreće hemijski voz

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Komercijalna banka: Nove pogodnosti i usluge tekućih računa

Komercijalna banka kreirala je nove tekuće račune za klijente, sa dodatnim pogodnostima i uslugama. Klijentima su dostupna četiri seta, sa specijalno odabranim proizvodima i uslugama u odnosu na kategoriju kojoj

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: 16 trgovaca sportskom opremom pod istragom

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je pokrenula postupke radi ispitivanja povrede konkurencije protiv 16 veletrgovaca i maloprodavaca sportske odeće, obuće, opreme i aksesoara.

Svetske berze 0 Comments

Deutsche Bank: Ne preporučujemo investicije u kriptovalute

Investitori u bitcoin trebaju uvek imati na umu probleme kao što su visoka volatilnost, moguće manipulacije cenama, gubitak podataka ili krađe podataka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply