Novi razgovori o Siriji zakazani za 17. maj u Beču

Novi razgovori o Siriji zakazani za 17. maj u Beču

Međunarodna grupa za podršku Siriji održaće sastanak 17. maja u Beču, saopštilo je juče ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministar Sergej Lavrov “planira” da učestvuje na sastanku Grupe koju čine predstavnici 17 ključnih zemalja, sledeće nedelje u austrijskoj prestonici, rekao je portparol ruskog ministarstva za AFP.

Rusija i Sjedinjene Američke Države juče su postigli dogovor o intenziviranju napora za iznalaženje političkog rešenja za konflikt u Siriji i produženje prekida vatre na čitavoj teritoriji Sirije.

Te dve države, kopredsedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji, ukazale su i na napredak postignut na ublažavanju borbi, ali i na “poteškoće koje su registrovane u nekim delovima zemlje, posebno u poslednje vreme, kao i na uporne probleme u obezbeđenju dostavljanja humanitarne pomoći opkoljenim gradovima”.

Privremeni prekid vatre između snaga sirijskog režima i pobunjenika je stupio na snagu prošle nedelje na području Alepa, nakon što je prethodno dogovoreno primirje od 27. februara propalo.

Lavrov i Kerry o kriznim žarištima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry razgovarali su o mogućnosti angažovanja Međunarodne grupe za podršku Siriji kako bi se ojačalo primirje u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su takođe razgovarali o pitanju izraelsko-palestinskog pomirenja i situaciji u zoni sukoba u Nagornom Karabahu, navelo je rusko ministarstvo, prenosi agencija Reuters.

Dvojica ministara su razgovarala o načinu rešavanja sukoba u Siriji kroz jačanje primirja koje se ne primenjuje na teroriste i podršku pregovorima u Siriji u kojima su posredovale SAD, a koji se vode u Ženevi, dodaje Ministarstvo.

Izvor: Agencije
Previous Grčka podstakla rast akcija na evropskim berzama, nafta iznad 45 dolara, raste vrednost američke valute
Next Problematični krediti nisu i nenaplativi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad više naselja u okolini Damaska

Nakon niza žestokih borbi vladine snage su preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Deir Al-Assafir u provinciji Damask, potvrdila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Geopolitika 0 Comments

Britanci će ponuditi EU 20 milijardi evra za Brexit

Britanska premijerka Theresa May ponudiće ove sedmice najmanje 20 milijardi evra Evropskoj uniji da popuni budžetsku rupu nakon Brexita, objavio je britanski finansijski list Financial Times.

Tema dana 0 Comments

Italija nakon referenduma: Tri moguća scenarija

Najavljena ostavka italijanskog premijera Matea Rencija posle neuspelog referenduma o ustavnoj reformi označava početak perioda nestabilnosti u italijanskoj politici, a na potezu je predsednik Italije Serđo Matarela.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply