Evropske berze u minusu, evro ojačao, nafta iznad 47 dolara

Evropske berze u minusu, evro ojačao, nafta iznad 47 dolara

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u sredu su zabeležili negativne pravce pritisnuti rastom vrednosti evropske valute i lošijim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Nemački DAX oslabio je 0,70 odsto, francuski CAC 0,50 odsto, italijanski MIB FTSE 1,32 odsto a španski IBEX 1,27 odsto.

Nakon smirivanje euforije u Grčkoj i spoznaje da je do 24 maja još daleko, rok koji su ministri finansija evrozone odredili sebi, do kada bi trebalo da postignu dogovor o ublažavanju tereta grčkog duga i o odblokiranju isplate dalje finansijske pomoći Grčkoj, indeks berze u Atini je nakon petodnevnog rasta, danas zabeležio minus od 1,6 odsto.

Indeks londonske berze FTSE100, naprotiv, zabeležio je slabašan rast od 0,09 odsto, zahvaljujući pre svega dobrim performansima Anglo American-a čije su akcije porasle 5,6 odsto.

Pojedinačno, danas se izdvaja akcija marketinške kompanije JC Decaux koja je pala više od 10 odsto, zbog razočaravajućih poslovnih rezultata.

Ipak, većina kompanija ostvarila je bolje nego se očekivalo kvartalne rezultate. Prema podacima Thomson Reuters StarMinea, više od 60 odsto kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa ostvarilo je zarade u skladu ili veće od očekivanja. Mnoge kompanije to su postigle rezanjem troškova, a ne povećanjem prihoda.

Na žalost izvoznika, zajednička evropska valuta danas je ojačala u odnosu na američku 0,54 odsto, na 1,1433 dolara. Evro je ojačao i u odnosu na britansku valutu, 0,41 odsto, na 1,2650 evra za funtu.

Podršku tržištima pružio je rast cena nafte u popodnevnim satima. Cena “brent” nafte porasla je 3,91 odsto, na 47,30 dolara a američka WTI 3,29 odsto, na 46,13 dolara za barel, što je reakcija na iznenađujući pad zaliha američke nafte.

Ministarstvo energetike (EIA) u sredu je objavilo pad zaliha sirove nafte za 3,4 miliona barela, u nedelji koja se završila 6.maja, što je u suprotnosti sa izveštajem o rastu zaliha za 3,45 miliona barela koji je u utorak objavio Američki naftni institut (API – American Petroleum Institute).

Izvor:Agencije
Previous Devizne rezerve NBS smanjene za više od milijardu evra od početka godine
Next EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto

You might also like

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas

Trgovački dan za nama doneo je nešto intenzivnije trgovanje akcijama, ali je promet ostao skroman i iznosio je 31,2 miliona RSD (0,25 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 indeks na najnižem nivou od marta

Ulagači se plaše viših kamata koje zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast ekonomije i smanjuju likvidnost na tržištima akcija.

Produktna berza: Konstantan rast cene kukuruza tokom cele nedelje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je ostvaren promet od 975 tona robe,  vrednosti 16.904.750,00 dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply